Nieuws

Harderwijkse Botterstichting trots op eerste zelf gerestaureerde botter

De restauratie van botter HK22 is voltooid. Het schip gaat zaterdag te water en is het eerste schip dat door de vrijwilligers van de Harderwijkse botterstichting van top tot teen is vernieuwd. Het initiatief voor de vriendenclub is een eerbetoon aan ‘walschipper’ Karel Blokhuis. Hij werkte mee aan de restauratie van de botter, maar mocht de vuurdoop niet meer meemaken; hij stierf eind 2021. Op zijn graf prijkt de vorm van een zeil met daaronder de tekst HK22, het schip waar hij met veel inzet aan werkte.

Botterbouwer
De HK22 is de derde botter van de Harderwijker botterstichting. ,,Eind deze maand hopen wij het schip helemaal vaarklaar te hebben’’, zo zegt Dennis van Oeveren, voorzitter van de stichting. ,,Maar dit weekeinde zijn er de Aaltjes- en de Visserijdagen. Dat is natuurlijk het ideale moment om de botter aan het publiek te presenteren.’’ Burgemeester Van Schaik verricht rond 10.45 uur de openingshandeling.

De HK22 is drie jaar geleden gekocht door de Harderwijker botterstichting. Van Oeveren: ,,Wij varen al jaren met botters en kleine reparaties en onderhoudsklusjes doen wij in de loods. Maar voor een echte restauratie gingen onze botters naar de werf in Spakenburg. Dat is niet alleen duur, je bouwt op die manier ook geen kennis op. Vijf, zes jaar geleden hebben wij het roer omgegooid. We besloten dat wij zelf een botter gingen restaureren. Wij hebben een ervaren botterbouwer ingehuurd, die toezicht hield op alle werkzaamheden. Maar het zijn onze vrijwilligers die het werk hebben uitgevoerd.’’

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor

Bekijk hieronder een video van het tweede deel van de restauratie.