Nieuws

Pannenkoekenschip van Meppel terug op Stoombootkade

Helemaal vlekkeloos ging het niet. Het historische pannenkoekenschip van Meppel zou na een grote onderhoudsbeurt teruggaan naar zijn oude plekje aan de Stoombootkade. Vlak voordat de grote zeilboot de sluis in zou varen, ging het mis. Het schip raakte met de boegspriet een slagboominstallatie. Daardoor wilden de slagbomen bij de brug niet meer naar beneden. Dat had weer tot gevolg dat de brug niet omhoog kon en dat de boot dus niet verder kon varen.

“Dit is het laatste tripje dat we ermee maken. Na 26 jaar is het mooi geweest”, vertelde oud-eigenaar Jan Vrielink tijdens zijn laatste vaartocht met de Liberté. “Ik ben nu 69 en dan mag het wel een keer hè. Maar ik heb het altijd met plezier gedaan. Ik zeg altijd maar zo: als je leuk werk hebt, hoef je nooit te werken.”

Pannenkoekenschip
Vrielink heeft het schip verkocht. Hij bouwde het schip ooit om tot een succesvol pannenkoekenrestaurant. Door de jaren heen moest het verschillende keren een grote onderhoudsbeurt ondergaan.

“Het is een schip van bijna 120 jaar oud, hij is gebouwd in 1901. Het schip moest regelmatig voor onderhoud de werf op. Dit is de vierde keer in 26 jaar. Om de acht jaar ongeveer moest de boot eruit.” Voor het onderhoud lag het schip tijdelijk bij scheepswerf Wout Liezen in Meppel.

Buurman
Voor de nieuwe eigenaar en ‘buurman’ Jan Hogenkamp was de overname van het schip een logische stap. “Zo’n boot komt maar één keer te koop. Je weet nooit wat voor buurman je terugkrijgt, als iemand anders hem koopt. Het past ook in onze gedachte over aankleding van de Stoombootkade, bij het historische pand dat we hebben”, vertelt Hogenkamp, die ook eigenaar is van restaurant Sukade aan de Stoombootkade.

“De boot heeft een volledige opfrisbeurt gehad”, gaat Hogenkamp verder. “De masten zijn bijvoorbeeld onder handen genomen. De verzekering is daar zeer kritisch op. Ze willen geen ongelukken, waarbij er een mast afbreekt.” Ook het dak is vernieuwd.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Drenthe