Scheepsverhalen

Pakketboot Velsen Express is op zoek naar nieuwe eigenaar

De 81-jarige eigenares van de pakketboot Velsen Express wordt te oud om voor haar schip te zorgen, en heeft een ander woonschip gevonden. Nu moet haar oude schip verkocht worden, liefst binnen een maand.

De Velsen Express, in 1929 gebouwd bij Pannevis in Alphen aan de Rijn, voerde decennialang een regelmatige pakketdienst van de De Ruyterkade in Amsterdam naar Alkmaar. Ook na het uitdienst nemen bleef het schip grotendeels in bouwstaat. Aleida van Leeuwenberg, die op het schip ging wonen, liet alleen de den omhoog brengen om stahoogte in het ruim te brengen en ramen in de den te maken. Ze is verknocht aan het schip, maar voor iemand van haar leeftijd wordt het wonen te spartaans en de zorg te zwaar. Nu gaat ze op een ander schip wonen, met haar kleinzoon, zodat die mantelzorg kan verlenen als dat nodig is.

Het schip heeft nog een laad- en lostuig. De Velsen Expres meet 25,52 bij 4,68 en steekt ruim 1,40 meter. Het ligt al heel lang in Amsterdam, en mevrouw Van Leeuwenberg hoopt erop dat het schip in Amsterdam kan blijven, vanwege de geschiedenis die het schip met de plaats heeft. In de Museumhaven Amsterdam is een plek aangevraagd, maar het schip zou in elke museumhaven terecht kunnen, schat zij in.

Omdat ze de Velsen Express voor de verhuizing maar een maand naast haar nieuwe schip mag parkeren, dringt de tijd. Over een maand moet het schip in ieder geval op een andere plek kunnen liggen, al is het maar tijdelijk, maar het is fijn als er dan ook op gelet kan worden. De vraagprijs voor de Velsen Express is 60.000 Euro.

Wie belangstelling heeft voor het schip, kan de kadasterlegger ervan bekijken in het archief van de LVBHB, en meer informatie krijgen van een goede vriendin, kunstenares Mariken de Goede.

Aleid van Leeuwenberg is te bereiken op haar eigen emailadres.