Nieuws

Overtoom in Vlaardingen gerestaureerd

Op de Trekkade in Vlaardingen is een historische overtoom gerestaureerd. Een overtoom, ook wel overhaal genoemd, stond vroeger overal in het landschap, vaak dichtbij een poldermolen. Veel verkeer ging namelijk over water, ook vanuit de polders. Vaak waren de doorgaans onverharde wegen slecht begaanbaar door regen en ijs. Boeren vervoerden daarom hun producten, melk, boter en kaas, met een schuitje over de bredere molensloot naar een overtoom om daar over gezet te worden in boezemwater. Hiervandaan kon de markt in de stad bereikt worden!

Een overtoom bestond vaak uit een helling met daarop balken die met vet ingesmeerd waren. Met behulp van een windas, opgehangen boven het hoogste punt van de overtoom, werd het schip uit het water getrokken en over de balken naar een ander water verplaatst. Soms werden in plaats van balken boomstammen gebruikt, waarover het schip kan rollen.

Bij een inventarisatie uit 2011 blijkt dat er in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland minstens 55 windassen hebben gestaan. Een lang verdwenen cultuurhistorisch object is weer teruggebracht door Restauratie Werkplaats Schiedam, Domien Akkermans. Met de hulp van Houthandel Houtex.

Enthousiast én wil je eens gaan kijken? Locatie: Trekkade, ter hoogte van Stichting de Zonnehoeve in Vlaardingen (Vlaardingervaart).