Nieuws

Oude Stevenaak wordt gewaardeerd hotelschip in Museumhaven Willemsoord

De stevenaak Antje uit 1875 is door haar eigenaar Mike Dikkers de laatste jaren gerestaureerd en omgebouwd tot een succesvol hotelschip in de museumhaven van Den Helder.

Stevenaken zijn bijzondere schepen. Ze werden gebouwd in een periode waarin voor het eerst ijzeren zeilschepen gebouwd werden. De houten voorganger van de stevenaak was de Dorstense Aak. Zij zeilden tegen de Rijn omhoog naar het Ruhrgebied en soms verder. De overgang van houten naar ijzeren zeilschepen in Zuid Nederland begon met de stevenaak, op werven in Ridderkerk, Waspik en andere plaasten. De schepen waren gebouwd op snelheid om tegen de stroming van de rivier in te kunnen komen. Ze werden maar gedurende een jaar of 15 gebouwd. Klippers en sleepschepen namen de vaart op de Rijn over met behulp van stoomslepers. De stevenaken hadden in verhouding weinig laadruimte vanwege hun fraaie vorm voor snelheid en waren economisch niet langer interessant.

Dikkers kocht het schip in 2009 met behoorlijk achterstallig onderhoud in Amsterdam. Hij lag er een jaar mee op de Museumwerf in Vreeswijk. De droom om het schip in authentieke staat terug te brengen bleek een enorme uitdaging. De restauratie is uitgevoerd met de stichting Kompas in Den Helder in het kader van een arbeids-integratieproject voor kansarme jongeren om werkervaring op te doen. De financiering vond plaats door crowdfunding en ondermeer een bijdrage van het Waddenfonds.

Om het schip weer in haar originele staat terug te brengen is veel van het ijzerwerk opnieuw aangebracht en authentiek geklonken. Ook zijn alle puttingen en al het beslag op de masten met de hand gesmeed. Ook de verstaging is traditioneel gesplitst en afgebonden met henneptouw en zijn er houten blokken gemaakt met buitenbeslag. Verder zijn er behalve nieuwe masten ook nieuwe eiken zwaarden en een eiken roer geplaatst, een nieuwe roef en nieuwe houten luiken met houten merkels en scheerbalk. Zowel het voor- en achterdek, bolders en mastdek zijn vernieuwd en dit alles op authentieke, geklonken basis. Een houten braadspil en twee zwaardlieren staan nog op het verlanglijstje.

Het inrichten van dit prachtige schip tot een luxe hotelschip was misschien een nog grotere uitdaging gezien alle eisen van het bouwbesluit waaraan het moest voldoen. Omdat er in het interieur is gewerkt met mooie en duurzame materialen heeft het schip van binnen een mooie warme luxe uitstraling gekregen waar het goed verblijven is. In 2018 was het plaatje compleet en overnachtten de eerste gasten op Willemsoord in hotel Antje.

Het bleek een schot in de roos gezien de waardering op Booking.com met bijna een negen en gasten die alweer geboekt hebben.

Mocht dit je interesse gewekt hebben dan kan je kijken op www.hotelantje.com

Of kijk op Booking.com voor meer foto’s