Landkoers van een narrenschip

Ruim dertig jaar na haar eerste reis als Ship of Fools is het gedaan met het varend bestaan van het narrenschip. Voormalige haringlogger Azart vaart naar Australië om over land verder te trekken. Op wielen door de woestijn, naar de heilige berg van de Aboriginals.
De belletjes rond zijn pols rinkelen als August Dirks (67) de telefoon opneemt. Het is zijn Russische matroos die vanuit Ecuador belt: of het goed is dat Azart wordt bespoten met gif tegen de kakkerlakken? Welzeker, antwoordt August in rap Russisch, al moet de matroos wel een bewijs vragen van de ongedierteverdelger, voor straks, als het schip verder reist. Dat gebeurt zodra de kapitein weer aan boord is, terug uit Nederland, waar hij nu, op theatrale wijze, zijn boek presenteert.

Dat boek, Azart. Ship of Fools, vertelt over de wonderbaarlijke geschiedenis van een schip dat fungeerde als reizend theater met een wisselend gezelschap van schouwspelers, muzikanten en kunstenaars. Zo’n dertig jaar lang deed het tientallen havens in Europa, Israël en Afrika aan. Op elke kade waaraan Azart afmeerde plaatste het theatergezelschap een publiekstribune en speelde de absurdistische voorstelling die ze tijdens de wintermaanden hadden voorbereid.

Maar voordat die reizen een aanvang namen, had Azart eerst vijf jaar aan de ketting gelegen. ‘Wat meteen een probleem oploste, want ik kon helemaal niet varen toen ik het schip kocht.’

Lees hier het gehele artikel van Corine Nijenhuis op de bron

Of kijk op de site van Azart voor meer info over schip en boek