Archeologie, Musea en Behoud

Opgegraven Queen Anne was Straatvaarder en voer langs Spanje en Italië

Het schip Queen Anne dat in 2018 bij Rutten is opgegraven, was een zogenoemde Straatvaarder. Die conclusie trekt maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft zijn eindverslag over de opgraving onlangs afgerond. Een Straatvaarder is een vrachtschip dat speciaal gebouwd is om door de Straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee te varen.

De Queen Anne was een middelgroot zeegaand vrachtschip. Het was ongeveer 30 meter lang en had drie masten. Wat voor type schip het was, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Volgens de maritiem archeoloog doet het denken aan een ‘galjoot’. Dat is een schip dat in het begin van de 18e eeuw veel werd gebruikt. Het viel de onderzoekers op dat er op het schip extra hout was bevestigd.

Bescherming tegen paalwormen
Deze zogenoemde ‘dubbeling van het schip’ moest de gevreesde paalworm tegenhouden. Als die het eikenhout van het schip aantast, is het vaak snel verloren. Een laag naaldhout aan de buitenkant beschermde het eiken gedeelte van het schip daar tegen. Volgens Van Popta werd dit niet gedaan bij de kleine schepen op de Zuiderzee, maar wel bij vaartuigen die op de Noordzee, de Atlantische oceaan en de Middellandse Zee voeren.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Flevoland

Afbeelding: een galjoot, tekening van Gerrit Groenewegen