Archeologie, Musea en Behoud

Kroniek van een schippersfamilie in Binnenvaartmuseum Nijmegen

FVEN
EOC

Elke dag nieuwe buren. Een beetje opgesloten in je eigen huis. Een beetje opgesloten in je eigen hoofd. Dat is opgroeien aan boord van een binnenvaartschip. Een schrijvende schipperszoon is Frank Antonie van Alphen. Een droogmatroos. Al een tijdje woonachtig op de wal. Nu is hij door het Binnenvaartmuseum Nijmegen uitgenodigd een permanente bijdrage aan een tentoonstelling aldaar te leveren. Om het een en ander te vertellen over zijn varende familiegeschiedenis.

Geluiden van scheepsmotor en schroef
Met name komt er aandacht voor de Frankie-A, het schip van zijn ouders: een Dortmunder. Een goed getimede uitnodiging. Want momenteel werkt Frank Antonie aan zijn derde rock & roll-bundel Roerdroomdonderland. En laat die nou net toevallig als onderwerp zijn jeugd op de binnenwateren hebben.

Waar de liefde voor muziek bij hem en zijn broer met de paplepel werd ingegoten. Door de geluiden van scheepsmotor en schroef, het ‘Roerdroomdonderland’. Waar door hun moeder de volumeknop van een kleine Nordmende-radio werd opengedraaid zodra de Beatles daarop waren te horen.

Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant

Meer info over het Binnenvaartmuseum in Nijmegen vind je hier

Foto: familiearchief Van Alphen-Kerkhoff