Nieuws

Ook historische reddingboten bij internationaal Reddingcongres in Rotterdam

Op zondag 18 juni start een groot internationaal reddingcongres in Rotterdam met een reddingdemonstratie en vlootschouw van reddingboten en helikopters bij het s.s. Rotterdam.
Het World Maritime Rescue Congress (WMRC) wordt georganiseerd door de International Maritime Rescue Federation (IMRF) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Aan het driedaagse congres doen 500 gedelegeerden uit de hele wereld mee. In de Maashaven, naast het s.s. Rotterdam liggen 22 operationele en historische reddingboten afgemeerd ter bezichtiging. Ook op de kade is reddingmaterieel te bezichtigen, waaronder twee historische roeireddingboten uit Nederland en Duitsland.

De KNRM heeft negen historische Nederlandse reddingboten uitgenodigd. Het plan is om de roeireddingboot ‘Secretaris Schumacher’ uit 1900 op de lanceerwagen bij de gangway te plaatsen als oudste van de vloot – en aan de andere kant één van de allernieuwste reddingboten van de KNRM van de Nicolaas-klasse. Aan een drijvende steiger naast de ‘Rotterdam’ komen alle andere reddingboten te liggen. Het is de bedoeling dat de reddingboten op 18 juni voor congresgangers en publiek een vlootschouw geven en bezichtigd kunnen worden.

Tijdens het World Maritime Rescue Congress (WMRC) komen opsporings- en reddingswerkers, bedrijven uit de nautische industrie en overheden samen om ervaringen uit te wisselen en de koers te bepalen voor de toekomst van maritieme opsporing en redding (SAR).

Op weg naar duurzame maritieme SAR
Het thema van WMRC 2023 is ‘Op weg naar duurzame maritieme SAR – voortbouwend op onze geschiedenis om onze toekomst veilig te stellen’. Er wordt inzicht gegeven in innovaties, technologieën en milieu-impact, wat kan helpen bij het vormgeven van toekomstige maritieme SAR-operaties. Prinses Margriet en professor Van Vollenhoven wonen tijdens de demonstratiedag de vlootschouw bij van de reddingboten en reddinghelikopter (indien beschikbaar).

Reddingdemonstratie
De vlootschouw, reddingdemonstratie en de afgemeerde reddingboten zijn te bekijken van 10.00 tot 17.00 uur. De vlootschouw en demonstraties starten om 11.20 en 15.00 uur, bij het s.s. Rotterdam in de Maashaven aan het Katendrechtse Hoofd.

Afbeelding: verschillende historische reddingboten, foto: museumreddingboot Terschelling