Nieuws

Het is officieel: de Tall Ships Races komen weer naar Harlingen

Alles wees al in die richting, maar nu is het eindelijk definitief. In 2026, van 3 tot en met 6 juli, komen de Tall Ships Races opnieuw naar Harlingen. Daarmee is de Friese zeehavenstad voor de vierde keer gasthaven van het internationale evenement met zeilreuzen en driemasters. Eerder gebeurde dat al in 2022, 2018 en voor het eerst in 2014.

Stichting Harlingen Sail (SHS), die het evenement hier organiseert, hoorde het nieuws maandag. Op die dag maakte de internationale organisatie, Sail Training International (STI), aan gaststeden bekend in welke volgorde zij aan de beurt zijn.

Tweede gasthaven
De festiviteiten beginnen in 2026 in de Deense plaats Aarhus (24 juni). Harlingen is de tweede gasthaven, gevolgd door Antwerpen (11 tot en met 14 juli) en de Noorse stad Stavanger (22 tot en met 25 juli). Met Aalborg (30 juli tot en met 2 augustus) keert de race uiteindelijk terug naar Denemarken, waar het maritieme evenement in 2026 afsluit.

De nieuwe voorzitter van Stichting Harlingen Sail (SHS), Sjaak Smeding, is blij met een plek aan het begin van de race. Het evenement valt hier in het eerste weekend van de schoolvakantie, „voor ons is dat ideaal”. Zeker omdat mogelijke sponsoren op dat moment nog niet in de vakantiemodus zijn. De arrangementen (bedrijven kunnen bijvoorbeeld meevaren) zijn belangrijk voor de inkomsten.

Oceaan van ervaring
Ondertussen is het lobbywerk begonnen. „We voeren al de eerste gesprekken.” Dan gaat het niet alleen om welke schepen er komen, maar ook om geld. SHS en de gemeente Harlingen hopen op een flinke bijdrage vanuit de provincie.

Lees het gehele artikel op de bron: LC alleen voor abonnees

Foto: © Sail Harlingen, Gea Nijssen