Nieuws

Onderzoek naar toekomst haven Den Oever is ondermaats, vindt Nautisch Erfgoed Wieringen

EOC
FVEN

De stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW) voelt zich gepasseerd in een onderzoek over de toekomst van haven Den Oever. Zou de stichting wel zijn bevraagd dan had het rapport er ’vermoedelijk anders uitgezien’.
Dit blijkt uit een brief die de stichting aan het college en de gemeenteraad van Hollands Kroon heeft gericht. Daarin spreekt ONEW haar teleurstelling uit op geen enkele manier bij het door onderzoeksbureau Wing gemaakte rapport (Den Oever: verborgen parel van Wieringen) te zijn betrokken. Terwijl dat wel het geval is bij organisaties ’die geen of slechts een geringe connectie hebben met de haven van Den Oever’.

’Als Wing ons ook had geïnterviewd dan had dat vermoedelijk invloed gehad op de uiteindelijke rapportage’, aldus het bestuur van de stichting dat het onderzoeksrapport als matig kwalificeert.

Wieringer Aken
Als voorbeeld noemt ONEW onder meer dat er in het rapport gesproken wordt van botters terwijl het om Wieringer Aken gaat. ’Het is niet essentieel, maar voor Wieringers wel een gevoelig punt.’

De onderzoekers adviseerden zo snel mogelijk te beginnen met het aanbrengen van bebording in de haven om de haven voor toeristen aantrekkelijker te maken. Maar voor een deel staan die borden er al, aldus de stichting. ’Op de haven zijn verschillende informatiepanelen aanwezig. Bij ons op de betonblokken waar onze Havenboet op staat, staan drie informatieborden over de historische schepen, de visserij en de haven. Evenals bij de coupure staat daar duidelijk aangegeven hoe hoog de zee soms kan komen te staan.’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: Wieringer aak WR179 bij de havenboet van ONEW, © WvD