Deelname Tall Ships Races open voor jongeren

De opstaphaven voor de Tall Ships Races is dit jaar Den Helder. Wervingsbureau Windseeker biedt jongeren de kans mee te varen, om van elkaar te leren en op zee talenten te ontplooien. Op 18 februari wordt een nieuwe groep jongeren van 15-25 jaar klaargestoomd om aan boord te gaan.

Sail Den Helder wordt dit jaar gehouden van 29 juni tot en met 2 juli, gelijktijdig met de open dagen van de Koninklijke Marine. De schepen weerspiegelen vooral de rijke geschiedenis van zeevarende naties. Windseeker enthousiasmeert jongeren om deel te nemen aan de Tall Ships Races, die jaarlijks worden georganiseerd door Sail Training International (STI). De eerste wedstrijd was in juli 1956 van Torbay naar Lissabon met 20 schepen, waaronder de Maybe, een ontwerp van De Vries-Lentsch en in 1933 gebouwd voor de vermaarde zeezeiler Jan Jacob van Rietschoten.

Via een uitgebreid netwerk van scholen en opleidingsinstituten werft Windseeker jongeren voor reizen van één of twee weken. De reizen, ten dele in wedstrijdverband, afgewisseld met feesten in havens met buitenlandse culturen, zijn een eerste kennismaking met het zeemansleven op een zeilschip. Al in de voorbereiding appelleert Windseeker aan de eigen talenten van de jongeren. Zo moeten ze zelf een fondswerving opzetten voor de financiering van hun reis.

Persoonlijke ontwikkeling
Op een zeereis komen jongeren op een vanzelfsprekende manier in contact met leeftijdgenoten. ‘Zo zetten ze een belangrijke stap in hun persoonlijke ontwikkeling’, zegt Monique Touw, directeur van Windseeker en School at Sea. De jeugd leert samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en voor het behoud van het schip in een natuurlijk leerproces. Voor deelnemers aan de races in 2022 waren de ervaringen duidelijk indrukwekkend en leerzaam.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Of kijk hier bij Windseeker