Nieuws

Nieuwe sponsoren steunen vereniging Behoud de Volendammer Botters

Sinds de oprichting in 2010 heeft vereniging Behoud de Volendammer Botters al flink wat werk verzet. Ze brachten de vier laatste Volendammer Kwakken samen onder een centraal beheer zodat de restauratie, exploitatie en het behoud van deze bijzondere historische schepen optimaal geborgd kunnen worden. Naast de enorme inzet van een groot aantal vrijwilligers biedt de vereniging in samenwerking met stichting Odion ook al geruime tijd enkele waardevolle werkplekken voor volwassenen met een beperking.

Op dit moment werkt de vereniging samen met de gemeente Edam-Volendam aan het Botter+ project. Met de komst van een overdekte botterwerkwerkplaats, social firm en huisvesting voor Odion krijgen de Volendammer Kwakken een veilige en waardige thuishaven. ,,Vanuit die nieuwe basis kan de focus meer komen te liggen op het optimaliseren van het culturele, educatieve en toeristische aspect van dit bijzondere Volendammer erfgoed”, vertelt penningmeester Hein Molenaar. Vanuit dit streven zet vereniging Behoud de Volendammer Botters zich momenteel belangeloos in om strategische samenwerkingen op te zetten die het aantrekken van duurzaam (kwaliteits)toerisme in de gemeente ten goede zal komen. Hein: ,,Denk daarbij bijvoorbeeld aan combitickets die toegang bieden aan zowel onze scheepswerf, het Volendams museum, de Volendam Experience, het Palingsound museum en andere toeristische attracties, of zelfs geheel verzorgde trips vanuit Amsterdam, die naast de bekende bezienswaardigheden in Edam en Volendam langs bijvoorbeeld het Schooltje van Dik Trom gaan.”

De aankomende periode heeft de vereniging de ambitie om ook de VD54, de enige stalen Volendammer Kwak die is overgebleven, volledig te restaureren. ,,Dit schip ligt op dit moment nog in Enkhuizen, maar als de nieuwe scheepswerf gereed is, is het de bedoeling dat we deze weer terug naar Volendam halen en volledig in oude glorie herstellen.”
Voor al deze werkzaamheden en plannen is geld nodig. ,,Veel geld zelfs”, benadrukt Jos Sondag, die zich als enthousiaste vrijwilliger al jarenlang inzet voor het behoud van de botters. ,,Om een botter varende te houden, is elk jaar om en nabij de €25.000,- nodig voor onderhoud. Dat is natuurlijk niet niks. Culturele fondsen subsidiëren nooit meer dan 50% van de totale kosten van dergelijke projecten. We moeten het daarom echt hebben van onze sponsoren. Gelukkig zijn er veel ondernemers in Volendam die ons een warm hart toedragen.”

De volgende nieuwe sponsors sluiten zich nu aan bij de lange lijst van bedrijven die de Volendammer Botters steunen:

  • Gouden sponsor Restaurant Le Pompadour
  • Zilveren sponsor Steur Makelaars
  • Sponsor in natura voor alle verf: Plat & Plat B.V.

Lees het gehele artikel met alle sponsoren op de bron: Nieuw Volendam