Nieuws

Nieuwe mijlpaal voor historische trekschuit Maassluis; het casco is klaar

De bouw van de historische trekschuit Den Eerste Snik ligt op schema: het casco van de boot is klaar. De bouw van de historische trekschuit Den Eerste Snik in Maassluis heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: het casco van de boot is klaar.

10 april 2021 is het zover: dan gaat het schip te water. Eigenlijk hebben de scheepbouwers en vrijwilligers deze week vrij. Toch zijn vrijwilligers Wim en René er, zoals altijd. ,,Ik kan het niet laten”, bekent René. ,,Ook al sterf ik van de pijn in m’n rug”, zegt hij terwijl hij zijn rug ondersteunt. Het hindert hem in elk geval niet om gereedschap te pakken en in de boot te klauteren.

Frank Baart, voorzitter van de stichting Zorg & Vlijt die verantwoordelijk is voor de bouw van de historische trekschuit Den Eerste Snik, kijkt trots toe. ,,Het is ongelofelijk om te zien hoe enthousiast alle vrijwilligers nog steeds zijn”, stelt hij. ,,Ook al loopt vrijwel iedereen inmiddels bij de fysiotherapeut. Laten we het er op houden dat we mannen op leeftijd zijn die niet graag thuiszitten maar willen klussen.”

Dat klussen loopt, ondanks de coronacrisis, nog steeds op schema. ,,We hebben onze ‘scheepswerf’ gelukkig coronavrij kunnen houden. We zijn met een kleiner bouwteam aan de slag gegaan, waarbij iedereen afstand hield. Bezoekers waren, hoe jammer ook, niet meer welkom. We hebben helaas heel wat groepen belangstellenden moeten afzeggen.”

Het casco is nu klaar. ,,Dat betekent dat de boot kan drijven”, legt Baart uit. ,,Wel moeten nu nog alle kieren en naden worden gedicht. In scheepstermen heet dat breeuwen. Vervolgens gaan we beginnen aan de opbouw. Het is allemaal precisiewerk, dus dat vergt nog wel enige maanden.”

Paarden ervoor
Maar één ding staat vast. 10 April 2021 is ‘een heilige dag’. ,,Dat is de dag dat de boot te water gaat en Maassluis kan rekenen op een groots festijn, dat gecombineerd wordt met de Kunst- en Atelierroute”, voorspelt Baart. ,,Om 11.27 uur is het die dag laag water. We hebben dan ongeveer een tijdslot van een uur om dat voor elkaar te krijgen. Laag water is noodzakelijk omdat de trekschuit anders niet door de Monstersche Sluis kan varen.”

Het is de bedoeling dat op 10 april 2021 paarden, zoals vroeger ook gebeurde, de boot vanuit de garage trekken er naar die plek brengen. De te water lating vindt in de ochtend plaats in de Binnenhaven, niet ver van de huidige ligplaats.

Na oplevering krijgt de Maassluise historische trekschuit Den Eerste Snik een vaste plek aan de Veerstraat, nabij de Monstersche Sluis. Deze straat dankt zijn naam aan het vroegere veer dat met een paard werd getrokken. De boot gaat volgens een dienstregeling varen, net als vroeger.

Foto: Frank Baart, voorzitter van de stichting Zorg en Vlijt, kijkt trots toe. Photo : Roel Dijkstra