Buitenland

Nederlandse kraan 716 wordt in Engeland gerestaureerd

Onlangs is kraan 716 verhuist van Manchester naar Newcastle. De in Nederland gebouwde kraan uit 1937 wordt in Newcastle gerestaureerd. De kraan is gebouwd in Schiedam, bij de Gusto werf.

“Werf Gusto levert mooi werkstuk af.”
Met deze kop opende het dagblad ‘De Banier’ op 20 augustus 1938 haar artikel over een door Werf Gusto afgeleverde drijvende kraan aan de ‘Manchester Ship Canal Company’ te Manchester. Hijsvermogen: 250 ton. Bij het bekend worden van de opdracht aan Werf Gusto, stak er een storm van protest op in de Engelse media. De Britse kranten spraken er schande van dat dit indrukwekkende project gegund werd aan een ‘Hollands’ bedrijf. Terwijl de Engelse scheepsbouw op dat moment veruit de grootste ter wereld was.

De kraan kende een uitermate ingewikkeld ontwerp, omdat er nogal wat haken en ogen zaten aan de opdracht. Reden voor Werf Gusto om het hoofd van de ontwikkelafdeling, ir. G.V.J. Gerosa, de opdracht te geven zich er persoonlijk mee te bemoeien.

De kraan moest gaan werken in smalle kanalen met nauwe sluizen, vandaar de langgerekte constructie van het ponton. De Engelse Maatschappij, die de opdracht tot de bouw van deze ‘helse machine’ gegeven had, stelde daarbij een drietal eisen aan de kraan:

  • een opheffende kracht van 250.000 kg (in bokstand), nodig voor het open- en dichtdoen, het in- en uithijsen van de grote kanaalsluisdeuren in de smalle Engelse kanalen rond Manchester
  • een soortgelijke opheffende kracht voor bergingsdoeleinden en
  • een opheffende kracht van 120.000 kg, in de top van de kraan, voor het in-, uit- en overladen van zware voorwerpen.

Bewaren voor nageslacht
De kraan wordt naar Newcastle gesleept en wordt daar verder gerestaureerd. Op de vraag aan de huidige eigenaar, of de kraan in zijn oude luister hersteld zal worden, antwoordde deze: “Like most Werf Gusto machines she is the only design type ever built, she is coal Scotch boilers on English Ashworth Parker steam engines driving electric generators, built AF Smulders in Schiedam. She is a little different and believe that as an historic vessel her destiny possibly lies in junior engineer training, tourism, boutique hotel, deck grill / coffee bar etc. in the right location to earn her living / upkeep”.

Het verbaast mensen weleens, dat de staalcondities van de oude ponton en kraan nog zo goed zijn (recentelijk nog door de MCA (UK) – Marine Coastguard Agency – als zeewaardig goedgekeurd) na bijna 85 jaar, waarvan twintig jaar opgelegd.

Lees het gehele artikel op de bron: Schiedam 24

Bouwnummer 716; foto’s: Erfgoed Werf Gusto