FVEN nieuws

Nationaal Monumentencongres 2018 en de FVEN

Ineke Verkaaik-Hogervorst bezoekt als afgevaardigde van de FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland) en vicevoorzitter van de behoudsorganisatie SSRP (Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten) het 7e Nationaal Monumenten Congres voor het mobiel erfgoed:

Ik merk dat er nog een flinke slag te maken is voor het mobiel erfgoed. Ons erfgoed bestaat uit meer dan stenen, ons erfgoed start met een verhaal uit het verleden en heeft wel degelijk een identiteit die ons gevormd heeft tot wie we nu zijn. Met monumenten die bestaan uit steen, staal, hout …

Monumenten die kunnen vliegen, die varen, die rijden over rails of over de weg. Het mobiel erfgoed bleef tot op heden onderbelicht. De sprekers Linda Egberts en Maarten Prak benadrukken dat het ‘Erfgoed van ons allemaal is… toch?’ Van ons allemaal, dan ook al ons gekoesterde en te behouden erfgoed te land, ter zee en in de lucht… toch?

De uitreiking van de ‘Jong Monumenten Talentprijs 2018’ is een eyeopener voor de erfgoedbranche. De 6 workshops zijn een inspirerende en humoristische uitdaging. Uit de comfortzone allemaal en in een rollenspel gestort. Het cultureel ondernemerschap zit me als gegoten in deelsessie 2. Tesamen met bewoners, gemeente en erfgoedsector een onderneming starten in het prachtige vestingstadje Naarden.

FVEN-adviseur Martine van Lier heeft ook een workshop-sessie gegeven m.b.t. de Catalina. Deze sessie was niet meer te bezoeken, deze was helemaal volgeboekt. Compliment!

De netwerkborrel na afloop is een must om te evalueren met ‘lotgenoten uit de erfgoedsector en de gemeente’. Waarbij wij unaniem tot de conclusie zijn gekomen: volgend Nationaal Monumenten Congres 2019 staat het Mobiel Erfgoed op het programma in het noorden van het land.
Gaat er nog iets boven… Groningen?

Ineke Verkaaik-Hogervorst
Vicevoorzitter SSRP
AB-FVEN