FVEN nieuws

Een weekend voor bootliefhebbers in Den Helder

Vrijdag 9 november werd de derde  EOC-Traditionele Schepenbeurs geopend door de Burgemeester Noordzee Mariken Betsema. Zij luidde de bel en verklaarde de beurs voor geopend.

Daarna nam Jan Douwe Kroeske in zijn duurzame Summerlab het over en gaf verschillende mensen kort het woord over hun drijfveren voor de beurs. Zo kreeg Ton van Dongen, directeur van sponsor EOC kort het woord, en natuurlijk organisator van de beurs Jet Sluik. “Omdat ik niet wil dat onze schepen verloren gaan, daarom sta ik hier” vertelde ze het publiek. Ook benadrukte Kroeske de duurzaamheidsgedachte van de beurs, met de aanwezigheid van verschillende bedrijven voor duurzaamheid.

Drie dagen lang stonden er 70 stands van uiteenlopende bedrijven en behoudsorganisaties, een sterke toename vergeleken met vorig jaar.

De FVEN was aanwezig met een 20 meter lange stand met daarin verschillende behoudsorganisaties die bij de FVEN zijn aangesloten. De stand werd gesponsord door Bureau Scheepvaart Certificering BSC. Op het Vakantieplein hield de FVEN iedere dag een presentatie over wat zij als koepelorganisatie voor het Varend Erfgoed in Nederland doen.

In de haven lagen vele traditionele schepen, waarvan er ook enkele te koop lagen. veel schepen konden worden bezocht en daarvoor was veel belangstelling. Een aantal charterschepen hield ook open dag, en verzorgden ook een ‘boot en ontbijt’ voor de gasten die een nacht wilden blijven.

Een delegatie uit Frankrijk sloot op de beurs contracten af met de Morgenster en de Oosterschelde. Zij zullen aanwezig zijn tijdens ‘Escale à Sète’ dat in 2020 wordt georganiseerd.Nederland is eregast op het Escape á Séte. In Frankrijk is veel bewondering voor de manier waarop in Nederland het varend erfgoed in ere wordt gehouden. Een delegatie van Franse burgemeesters was op de beurs om contacten te leggen met maritieme ambachtsmensen, botenbouwers en behoudsorganisaties.