Nieuws

Maritiem Museum Rotterdam zwaait vloot naar Frankrijk uit

De museumhaven van het Maritiem Museum staat zaterdag 5 en zondag 6 oktober in het teken van de maritieme ‘Tour de France’ met vijf heel verschillende historische bedrijfsvaartuigen. Op zondagmiddag 15:00 uur klinkt het startschot voor hun twee maanden lange vaartocht richting de Middellandse Zee. Daar zullen ze eregasten zijn bij het grote maritieme festival Escale à Sete, in de havenstad op het kruispunt van de Rhône en het Canal du Midi. Het muzikale startsein wordt gegeven door watermuzikant Reinier Sijpkens, wiens muziekboot deel uitmaakt van de lading van de schepen. 

Veel bekijks en te doen
De overige lading bestaat uit Rotterdams Bier, tulpenbollen uit de bollenstreek en gedroogde koemest uit Workum. De tulpenbollen zullen bij aankomst in Sete worden geplant om tijdens het festival, in april 2020, in volle bloei te staan. Een 7-koppige delegatie is uit de Franse havenstad afgereisd naar Rotterdam om de vloot uit te zwaaien. Rotterdamse kinderen mogen tijdens dit weekeinde samen met kunstenares Hetty van der Linden oude zeilen beschilderen. Deze worden als een boodschap van hoop meegenomen naar Frankrijk waar ze tijdens het festival te zien zullen zijn.

Win een vaarvakantie door Frankrijk in de zomer van 2020

Niets Zonder Gods Zegen

De vloot bestaat uit twee sleepboten, de Alberdina en Brittannia, een Luxe Motor Niets Zonder Gods Zegen, een Hasselteraak Gerriggje, en een Fries Skûtsje De Jonge Durk. Wilt u een vaartocht winnen door Frankrijk? Speel dan mee en raadt het aantal sluizen dat de schepen zullen passeren. Wedstrijdformulieren zijn op te halen bij de deelnemende schepen in de Leuvehaven of speel mee via de Facebookpagina het konvooi op: www.facebook.com /convoiasete  
De wedstrijd loopt door tot 5 december, omdat het vanwege de lage waterstanden in Frankrijk op dit moment nog niet helemaal duidelijk is welke route de schepen zullen nemen. Daardoor blijft het nog even spannend wie het juiste antwoord heeft, en daarmee kans maakt op de vaarvakantie aangeboden door Le Boat, Europa’s grootste vakantiebotenverhuurder.

Escale à Sete
De vloot geeft acte de presence bij Escale à Sete dat tijdens Pasen 2020 zal plaatsvinden. Voor het eerst is Nederland eregast bij het tweejaarlijkse maritieme festival dat onder meer de topzeilschoener Oosterschelde, brik Morgenster, de Mir en vele andere Franse en Internationale (tall-)ships. Rondom de Nederlandse schepen wordt een Nederlands dorp opgezet met tjotters, visbakkers van de zalmschouwenvloot, klompensnijders, poffertjesbakkers, rotterdams bier op de tap,  en nog veel meer.

Programma zondag 6 oktober

  • 11:00 – 14:00  Doe mee aan de workshop Sail a Future met Hetty van der Linden
  • 12.00 – 13:00  Inladen van het Rotterdamse bier van de Kaapse Brouwers
  • 13.30               Concert Viswijven Grietje Sprot (onder voorbehoud)
  • 14.00               Toespraak Franse Delegatie                          
  • 15:00               Vertrek van de schepen uit de Leuvehaven. Zakdoeken worden uitgedeeld voor een gedenkwaardig en emotioneel uitzaaimoment.