Nieuws

Lussen, knopen en zere duimen. Het visserijverleden leeft op de Huizer botterwerf

EOC
FVEN

Dat het visserijverleden van Huizen verre van dood is, werd zaterdag 17 juni bewezen tijdens de jaarlijkse Huizer Botterdag. Onder uitgelezen omstandigheden is het de hele middag een komen en gaan van bezoekers bij de botterwerf in de Oude Haven. Ze komen voor een bottertochtje, voor het botterpullen of om iets te leren over de historie. Het botterpullen is het zwemmend voorttrekken van een 15 ton zware botter.

Netten knopen en lussen
In de schaduw van een groot tentzeil zit Paul van der Linden heel geduldig te werken aan een klaarnet. Behendig maakt hij lus na lus, knoop na knoop. Het is dat hij een moderne polo van Stichting Huizer Botter aan heeft, anders zou je je hem zo meer dan een eeuw terug in de tijd plaatsen. Van der Linden is de nettenbreier van de stichting.

Waar leer je zulke oude vaardigheden als netten breien, netten boeten en zeilmaken tegenwoordig? ,,Nou, deels van een van onze oude leden. Maar je kunt er ook gewoon een cursus zeilmakerij voor volgen, ergens in de buurt van Utrecht. Duurt twee jaar.’’ De simpele vraag is voor Van der Linden het sein om los te barsten in een uitvoerige verhandeling over netten en fuiken, lussen en knopen, zeilen én botters.

Wiskunde
Hij is zijn toehoorders al snel kwijt als hij uitlegt dat er wiskunde aan te pas komt om precies uit te rekenen hoeveel katoen hij nodig heeft voor ieder net dat hij maakt. ,,Driehonderd lussen, daarmee ben ik voor dit klaarnet begonnen. Afhankelijk van de vorm die een net of een fuik moet krijgen minder of meerder je de lussen.’’ Al snel duizelt het. Maar als hij met het net in zijn handen laat zien wat hij bedoelt, dan wordt het duidelijk. Het lijkt inderdaad wel op breien. ,,Ja, maar dan rondbreien.’’

,,Een klaarnet’’, legt hij uit, ,,wordt gebruikt om de vis uit de bun van de boot te halen. In die bun -een half verzonken rechthoekige kist in het midden van de boot – staat water waarin de gevangen vis meerdere dagen in leven wordt gehouden.’’ Van der Linden beent naar een grote tekening die achter hem op een ezel staat. De tekening toont een opengewerkte botter waarop alle onderdelen van de platbodem worden getoond. Ook de bun en zelfs het klaarnet. Evenals alle verschillende zeilen die de traditionele vissersboot kan voeren.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD