Nieuws

Enkhuizer Zeevaartschool moderniseert onderwijs

Zelfs het onderwijs in een van de oudste beroepen ter wereld, de zeevaart met zeilschepen, vernieuwt voortdurend. De Enkhuizer Zeevaartschool profiteerde van de Coronacrisis door het onderwijs drastisch te moderniseren. Met opmerkelijke resultaten.

‘Toen we de eerste lockdown zagen aankomen hebben we meteen ingegrepen. In enkele lokalen staan nu camera’s en alle lessen worden integraal opgenomen, zodat alle onderwijs online te volgen is, zowel live als naderhand. In het begin was dat natuurlijk behoorlijk wennen, maar inmiddels zijn we er helemaal op ingespeeld. Het heeft het onderwijs een enorme boost gegeven.’
Directeur Cosmo Wassenaar van de Enkhuizer Zeevaartschool (EZS) is er enthousiast over. Hij komt zelf uit het onderwijs, al bevoer hij ook jarenlang als kapitein de wereldzeeën, onder meer op de clipper Stad Amsterdam. Vier jaar geleden volgde hij Bernt Folmer op in Enkhuizen, waar hij zelf ook nog lesgeeft.

Betere cijfers
Het online-onderwijs leverde soms zelfs betere cijfers op dan het ouderwets klassikale, vertelt Wassenaar. ‘We merkten dat op de examens: studenten die uitsluitend online lessen hadden gevolgd leverden gemiddeld betere resultaten af dan studenten die de lessen nog fysiek konden volgen. Want ook met anderhalve meter afstand hadden we nog heel wat mensen in huis.
‘Als je even niet oplet tijdens een fysieke les, heb je dat zelf later niet zo in de gaten. Maar als je bent aangewezen bent op online ben je veel scherper op je huiswerk, hebben we gemerkt. Natuurlijk is de interactie met de docent en medestudenten ook belangrijk; in die zin gaat er niets boven een fysieke leeromgeving. Maar het heeft ons in ieder geval niet treurig gemaakt over online onderwijs. We maken er nu nog steeds gretig gebruik van en blijven dat ook zeker doen.’

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Werken op grote hoogte aan boord van de schoenerbrik Kaatje. Foto Enkhuizer Zeevaartschool