Nieuws

Leerwerkbedrijf De Wilde Vaart biedt kansarmen zicht op baan als matroos

FVEN
EOC

Daklozen zonder toekomstperspectief. Ex-gedetineerden op dood spoor. Verslaafden, aan hun lot overgelaten. Mensen met psychische problemen die de weg kwijt zijn. Bij De Wilde Vaart in Westknollendam schrikken ze nergens van.

In 2016 richtten Dirk de Mooij (53) en Rick den Hollander (58) Stichting De Wilde Vaart op. Met als belangrijkste doel: kansarmen een stip aan de horizon bieden in de vorm van betaald werk. De mannen kenden elkaar van de daklozenopvang in Alkmaar. Dirk was er trajectbegeleider zwerfjongeren, Rick woonbegeleider. Daarvoor was Rick actief in de chartervaart en bezat hij een klipper. Met de Nescio voer hij met groepen vanuit Kampen en Zwartsluis het IJsselmeer op.

In de hulpverlening zagen ze dat jongeren van zeventien, achttien jaar in de nachtopvang terechtkwamen tussen zwaar verslaafde volwassen mannen. „Daar werden ze niet bepaald beter van. Zo groeide bij ons het idee een project op te zetten met uitzicht op werk”, aldus Rick.

Aak Excelsior
Ze zegden hun baan op bij dnoDoen. Met eigen geld kochten ze een meer dan honderd jaar oude aak, de Excelsior. Op bedrijventerrein Molletjesveer huurden ze pal aan het water een pand waarin ze een werkplaats inrichtten.

Rick: „Wij wilden aantonen dat het binnen één organisatie en één traject haalbaar is om onder anderen dak- en thuislozen perspectief te bieden op een baan. Waarbij ook aan andere voorwaarden als huisvesting, financiën en sociale omgang wordt voldaan. Deelnemers moeten het uiteindelijk zelf doen en verdienen.”

Het gedreven duo legde contacten met onder meer Zaanstad en Alkmaar en gemeenten in West-Friesland, Fivoor (begeleiding mensen met psychiatrische stoornis), Reclassering, de Binnenvest (maatschappelijke opvang en beschermd wonen in de wijk), Leviaan (begeleiding mensen met psychische kwetsbaarheden), Reakt (begeleiding mensen met psychiatrische problemen en/of verslavingsachtergrond), psychiatrische instellingen en centra voor verslaafdenzorg. Zo kregen ze als zorgaanbieder contracten voor begeleiding van deelnemers.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: Het NHD van 15 maart