Nieuws

Laatste nog uitzendend radiolichtschip Jenni Baynton in Harlingen gaat open voor publiek

Het laatste schip dat nog radio uitzendt ligt in Harlingen. Het is het opvallende rode radiolichtschip de Jenni Baynton. Het heeft een vergelijkbare geschiedenis als dat van Veronica.Het begon als varende vuurtoren in 1949. Daarna is het nog een discotheek geweest. In 2005 kocht de stichting Vrienden van het Lichtschip het en de vrijwilligers maakten er weer een functioneel schip van.
Zondag was de eerste open dag, vertelt Sietse Brouwer van de Stichting. “We willen beginnen om op de zondagmiddag open te gaan voor voorbijgangers. Dus als iemand hier toevallig langskomt en denkt ‘hé, wat leuk’, die kan aan boord komen en dan leggen we uit wat het is geweest en wat het moet worden.”

Via de middengolfzender AM 747 kunnen heel Fryslân en de luisteraars ver daarbuiten luisteren naar Radio Seagull en andere programma’s. En in Engeland zitten ze op 1476. De vergelijking met Radio Veronica en Radio Caroline is logisch, vindt Brouwer. “Die zijn ook zo begonnen. Veronica is zelf begonnen op een oud, Duits lichtschip.”

Het is volgend jaar vijftig jaar geleden dat het opgehouden is. De stichting voelt zich eigenlijk wel verplicht om daar iets mee te doen. “We zijn het laatste zendschip dat het nog doet”, legt Brouwer uit.
“We hebben plannen om met het schip een maand lang de zee op te gaan. Dan liggen we op de Waddenzee voor anker. Dan kunnen radiostations, als ze dat willen, vanaf het schip uitzenden.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: Radiolichtschip Jenni Baynton, © Agnes Monkelbaan, Wikimedia