Archeologie, Musea en Behoud

Laatste museale rustplaats voor skûtsje in Earnewâld

Het klinkt dramatischer dan het is. De laatste rustplaats voor het bijna 100 jaar oude skûtsje de ‘Risico’. Varen zit er niet meer in, maar het schip krijgt wel een mooi plekje voor het Skûtsjemuseum te Earnewâld.

Zaterdag 2 oktober is het zover. Onder de tweehonderd genodigden zowel SKS als IFKS -bestuurders, want dit skûtsje heeft bij beide organisaties als wedstrijd-skûtsje meegevaren (met schipper Rienk Zwaga bij de SKS en schipper Kees Hermsen bij de IFKS).

Geschonken
Het historische schip is vorig jaar door Sikke Heerschop aan het museum geschonken. Vele museumvrijwilligers hebben menig zweetdruppeltje geplengd om alles in orde te krijgen. Scheepswerf Jelle Talsma uit Franeker (ook oud-skûtsjekampioen) hielp belangeloos mee, maar ook veel andere bedrijven en instellingen stelden belangeloos materialen, tijd en geld beschikbaar.

Hingjend yn é line
Een groep vrijwilligers zal het schip ‘hingjend yn é line’ naar zijn laatste rustplaats trekken. Want er wordt niet meer mee gevaren, het blijft een ‘statisch’ pronkstuk voor museumbezoekers. Op de feestdag wordt ook de verbouwing en uitbreiding van het Skûtsjemuseum met o.a. de nieuwe filmzaal geopend worden. Ook dit is voor een groot deel door de vrijwilligers van het museum zelf gerealiseerd.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: Skûtsjemuseum