25-26 september schepenweekend Batavialand: de Ventjager

In Batavialand heeft het museum drie schepenweekenden in september, over schepen die allemaal hun eigen succesverhaal hebben. Komend weekend is er bijzondere aandacht voor het wrak van de Ventjager.

Altijd al meer willen weten over het unieke scheepswrak van een ventjager, dat bij Batavialand in het museum te zien is? Dan zijn de schepenweekenden het perfecte moment om langs te komen! Om precies te zijn, op 25-26 september en 27-28 november 2021. In deze weekenden staat dit meer dan 300 jaar oude vistransportschip uit Flevolandse bodem in de schijnwerpers.

In 1986 werd het 14 meter lange wrak bij Swifterbant opgegraven en geheel geborgen, evenals de vele vondsten die erin werden aangetroffen. Het is een heel bijzonder wrak: doordat het schuin in de bodem terecht kwam is de stuurboordkant grotendeels vergaan, wat een uitzonderlijke blik geeft op hoe het schip van binnen in elkaar zit. Als een opengewerkt model op ware grootte. Het schip haalde de vis van de vissende vloot op en bracht die naar de visafslag. Verschillende details laten zien dat het schip intensief gebruikt werd hiervoor.

Ontdek hoe het was om vroeger aan boord van zo’n vistransportschip op de Zuiderzee te verblijven. Stap de active floor op voor een speciaal memory spel en doe mee met het vishandelspel! Bekijk het wrak samen met de conservator en luister naar een lezing over het schip. Of bekijk onze filmpjes uit het depot, voor nog meer bijzondere archeologische vondsten uit het wrak die normaal niet in het museum te zien zijn.

Kijk hier voor meer info

Foto’s: © WvD