Nieuws

Kwak VD 241 met kraan te water gelaten

Na maanden van herstelwerkzaamheden aan de VD241 vond afgelopen zaterdag de tewaterlating van deze kwak plaats op de Botterwerf. Met man en macht hebben de vrijwilligers van de Vereniging Behoud Volendammer Botters gewerkt om de VD241 weer vaarklaar te maken. Vanaf eind januari hebben ze er Intensief aan gesloopt, getimmerd, gebreeuwd en geschilderd. Met als coördinerende scheepstimmerman Jeroen van Wijngaarden. Een heleboel huidgangen zijn vernieuwd, plus enkele inhouten.

Eerst werd het schip de scheepswerf uitgereden, waarna Kraanbedrijf Mick de eervolle klus had om de botter het water in te hijsen. Na de nodige voorbereiding door de vrijwilligers en mensen van Mick kon rond 09.00 uur begonnen worden aan het echte werk. Het hijswerk verliep zeer voorspoedig. Binnen enkele minuten dreef de botter weer in het water. Op de kade stond men gelijk klaar om het water dat de botter inliep weg te pompen. Dit is een bekend ‘probleem’ na een tewaterlating. Het hout van de botter moet door het water weer gaan uitzetten waardoor de lekkage vanzelf verholpen wordt.

Het was een indrukwekkende hijsklus die ervoor heeft gezorgd dat één van de vier houten kwakken weer het ruime sop kan kiezen deze zomer.