Nieuws

Kotter Tordis TS25 gezonken na aanvaring

Op maandag 20 september, op weg naar Harlingen, werd de houten kotter Tordis TS25 van Derk van Dieren aangevaren door een jacht waardoor het schip snel zonk. De schepen zeilden circa 4 mijl zuidelijk van Stavoren in een bakboord/stuurboord situatie op elkaar af, maar op het jacht werd geen uitkijk gehouden. Het jacht voer over stuurboord en had uitwijkplicht. Het schip voer echter op de autopilot en de bemanning was onderdeks. Ondanks diverse geluidssignalen van de Tordis werd niet geweken en de zware kotter kon op het laatst de aanvaring niet meer vermijden.

Het twaalf ton zware jacht ramde de kotter bijna dwars inkomend, waardoor er een groot gat ontstond en het schip snel zonk. De twee opvarenden van de Tordis raakten te water en werden later door de bemanning van het jacht aan boord genomen. KNRM uit Enkhuizen en Lemmer hebben de bemanning naar de wal gebracht en alle losse drijvende spullen verzameld en aan Rijkswaterstaat overgedragen.

de Tordis onder zeil


De Tordis was op de terugweg van het kotterweekend in Hoorn, waar een elftal kotters bij elkaar kwamen, voor het eerst sinds het begin van de Corona crisis. De van oorsprong Deense hajkotter Tordis is gebouwd in 1922. De eigenaar is al tien jaar bezig om het schip te restaureren.

Het schip is gezonken tussen de LC-10 en SB-8, in de positie 52°49,2240’N 005°20,1348’E. Inmiddels is het wrak voorzien van 2 witte quick flash boeien.

Openingsafbeelding: KNRM Lemmer