Nieuws

Kotter in Harlingen wordt binnenkort geborgen

Sinds 26 augustus ligt er in de Zuiderhaven van Harlingen een kotter onder water. Er liggen olieschermen omheen, maar er is nog geen activiteit van een berging te zien. Dat zal binnenkort wel gaan gebeuren, meldt havendirecteur Paul Pot in de Leeuwarder Courant.

Het lange wachten werd veroorzaakt door de vraag wie de berging zou moeten betalen. De eigenaar wist tot nu toe alle pogingen om het vaartuig te bergen te verhinderen. Hij dacht dat het schip nog een bepaalde waarde zou hebben wanneer het geborgen zou worden. Maar de bergingskosten zijn waarschijnlijk hoger dan dat het wrak nog aan waarde heeft. Daardoor is nu de weg vrij voor berging.

Zodra het weer meezit gaat bergingsbedrijf BDS aan de slag. Die pompt eerst het water eruit, waarna de kotter komt bovendrijven. Vervolgens wordt hij eruit getakeld. Zorgen voor olieschade zijn er niet, vertelt Pot. ,,Het was maar een heel klein olielaagje. Dat stelde niks voor.”

Over de oorzaak is nog niet alles helder. Het kan zijn dat een pomp is gaan hevelen en dat daardoor het schip is volgelopen.

Afbeelding: de gezonken kotter in Harlingen, foto André Wijkstra, Scannernet