Archeologie, Musea en Behoud

Is het wrak bij Stavoren van de Juffrouw Diderica?

Een bekend wrak bij Stavoren is vermoedelijk het restant van het Noorse schip Juffrouw Diderica. Deze galjoot zonk tijdens een storm in 1756. Archeologen hebben hier veel vondsten verzameld: van een kanon tot Goudse pijpen, kogels en ivoren vlooienkammen.

Koopjesjagers werden in oktober 1756 warm verwelkomd in Stavoren, Laaksum en Molkwerum. Een advertentie in de krant meldde een grote verkoop van ‘gestrande en geborge goederen. Denk bijvoorbeeld aan nagelen (spijkers), cacao, tabak, touwwerk, hout en ‘wat dies meer zij’.

Van Venetië naar Amsterdam
Dit was de oogst van een vreselijke storm, die noodlottig afliep voor het galjootschip Juffrouw Diderica. Hiermee voer schipper Lars Swensen en zijn Deense bemanning van Venetië naar Amsterdam. De thuishaven van het schip was Bergen (Noorwegen).

Uit archieven blijkt dat de Juffrouw Diderica op 7 oktober vastliep op de Oostwal bij Stavoren. Het schip kwam weer los, maar zonk verderop. Deskundigen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) hebben veel aanwijzingen dat dit het wrak is dat nu bekend staat als Stavoren 18.

‘De Stavoren 18 is in 1999 gevonden en gemeld door duikteam Miramar’, schrijft de RCE. Leden van de stichting Archeos Fryslân brachten de vindplaats vanaf 2000 verder in kaart. Er werden allerlei voorwerpen boven water gehaald bij verschillende duikoperaties.

Archeologen brachten de houten onderdelen van het schip nauwkeurig in kaart: het wrak is ‘21 tot 22 meter lang en 4,5 meter breed’. Het gaat om een ‘eenmaster met extra forse stevens’, die waarschijnlijk rechtop is gezonken. De onderzoekers denken aan een ‘ galjoot ’, een scheepstype dat enigszins lijkt op het bekendere kofschip. Het lijkt in Nederland gebouwd ‘volgens de Rotterdamse traditie’.

Lees het zeer uitgebreide artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Afbeelding: Archeologische tekening van het wrak. Bron: RCE