Nieuws

In nostalgisch versierde schuiten naar jubileumfeest van de Overhaal

EOC
FVEN

Het 100-jarig bestaan van de Overhaal in Broekerhaven zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Het jubileum van Het Grootslag en het feit dat de bekende schuiten- en botenlift honderd jaar geleden in gebruik werd gesteld, wordt gezamenlijk gevierd op zondag 30 juli. Op en rond binnenhaven de Kolk staan dan vanaf 11 uur ’s ochtends verschillende activiteiten op het programma.

Zo zijn er op de Grote en Kleine Kaai demonstraties van oude ambachten en op Pampus kunnen bezoekers terecht voor een boekenmarkt, lezingen en een fototentoonstelling. Ook staat hier een werkende schaalmodel van de Overhaal opgesteld.

Kinderen kunnen zich op de feestdag laten schminken of meedoen met oud-Hollandse spelletjes en de hele dag zijn er optredens van onder andere Streekersmart en dansgroep Wijdenes. In de buitenhaven liggen historische vaartuigen van stichting Varend Erfgoed, waaronder de Pinas, een Staverse jol die begin vorige eeuw werd gebouwd in de Broekerhaven.

Wie over het water wil komen, kan de hele dag opstappen bij molen Ceres voor een veerdienst naar de Kolk. Het overhalen van vaartuigen is op deze feestelijke dag, die wordt georganiseerd in samenwerking met de West-Friese Waterweek, gratis. Tijdens de festiviteiten zal het jubileumboekje verkrijgbaar zijn dat Gerard Sijm ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum geschreven heeft.

Schuiten
De organisatie hoopt dat er een stoet schuiten richting het feestterrein komt varen op 30 juli. „Vanuit de land- en tuinbouw”, zegt Trude Buysman daarover. „Maar het zou leuk zijn als ook andere mensen zich aansluiten. We zouden graag zien dat de schuiten nostalgisch worden opgesierd. We willen dan om 11 uur starten bij de Kloet en dan door Grootebroek en Bovenkarspel naar de Overhaal varen, waar we rond 13 uur aankomen. Voor de mooist versierde schuit stellen we een prijsje beschikbaar.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD alleen voor abonnees