Nieuws

ILT nodigt Bruine Vloot uit voor een gesprek

ILT heeft in een mail aan scheepseigenaren, keuringsinstanties, boekingsbureaus en branche organisatie de gehele Bruine Vloot uitgenodigd om samen in gesprek te gaan. Aanleiding hiervoor is het onderzoek van ILT dat 39 schepen van de Bruine Vloot zouden rond varen zonder alle nodige certificaten.

Het dodelijk ongeval dat op 31 augustus 2022 plaatsvond op een schip van de Bruine Vloot was een afgrijselijke gebeurtenis. De politie doet op dit moment onderzoek naar het ongeval. De ILT assisteert hen daarbij. Uit een inventarisatie van de ILT zou blijken dat bijna 15% van de Bruine Vloot niet beschikt over geldige certificaten. Hoewel de lijst van schepen niet door ILT is vrij gegeven wordt er door schippers in de Bruine Vloot met vraagtekens naar het aantal schepen op deze lijst gekeken. Er is van verschillende schepen in deze lijst (ze zijn door ILT via email aangeschreven) bekend dat ze op dit moment niet actief (meer) varen in de chartervaart. Maar dat er schepen zonder geldige certificaten met passagiers zeilen blijft voor de schippers niet te accepteren.

Ondanks dat de resultaten van het politieonderzoek nog niet bekend zijn, vindt ILT het aantal schepen zonder geldige certificaten voldoende aanleiding om samen in gesprek te gaan. Een gesprek over verantwoordelijkheden die we als inspectie, overheid, keuringsinstanties, boekingsbureaus en eigenaren hebben om waar mogelijk ongevallen in de toekomst te voorkomen. Samen zal de veiligheid van de Bruine Vloot verbeterd moeten worden en zal het vertrouwen in de sector hersteld moeten worden.

Het gesprek zal donderdag 29 september plaats vinden.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de Bruine Vloot of het onderzoek naar het ongeluk, kijk dan op Zeepost.info of meld je aan voor de nieuwsbrief Zeepost