Nieuws

Historische vaartuigen meren af in haven Vollenhove

Trots en blij. Dat zijn de schippers die zijn aangesloten bij de Vereniging het Historisch Bedrijfsvaartuig. Trots op hun schip en blij dat ze dat weer mogen tonen aan het ‘grote publiek’. Bijna vijftien meerden er dit weekeinde af in de haven van de voormalige Zuiderzeestad Vollenhove.

Ze namen deel aan de Tjalkendagen, een treffen van de Noorderschippers. Zoals de naam aangeeft de noordelijke afdeling van de landelijke organisatie die zich sterk maakt om het varend erfgoed te behouden en de oude ambachten die daar bij horen. Op zaterdag hadden de schippers hun eigen programma, met onder meer een bezoek aan scheepswerf Royal Huisman en een lezing over het visserijverleden van Vollenhove.

Publieksdag
Op zondag was er een publieksdag en konden belangstellenden de vele tientallen oude schepen van heel dichtbij bekijken. Zoals de in 1929 gebouwde Terra Nova, de luxe motorboot die tegenwoordig dienst doet als verenigingsschip van het Historisch Bedrijfsvaartuig. ,,Het schip heeft veel op de Rijn gevaren en werd de ‘parel van de Rijn’ genoemd’’, zegt Han Visser, die de bezoekers aan boord vol vuur vertelde over dit juweeltje.

De Zwollenaar is een van de schippers die koers hebben gezet naar Vollenhove. Aan boord van zijn schip, de in 1929 gebouwde Dankbaarheid, vertelt hij over wat hij ‘een hele dure hobby’ noemt. ,,Want dat is het in de vaart houden van een historische boot. Daarom woont zeker een derde van onze leden aan boord.’’

,,Maar er zijn weinig jongeren, voor een boot kun je geen hypotheek krijgen’’, zegt Stef Keizer. Hij is bestuurslid en in Kampen geboren aan boord het schip van zijn ouders. ,,Een echte schippersfamilie, waarvan de oorsprong teruggaat naar de 13de eeuw’’, zegt Keizer trots. Hij woont tegenwoordig in Leeuwarden, maar werkt op, jawel, de scheepswerf in Vollenhove.

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor alleen met (gratis) account

Afbeelding: enkele schepen in Vollenhoven, © Eric Voigt