Advertorial

Kouyzer Classic Boats, hart en passie voor klassieke boten

FVEN
EOC

Kouyzer Classic Boats is een werf in Middelburg met hart en passie voor klassieke boten. Jesper Kouijzer werd op 30 december 1983 te Hulst geboren en volgde een opleiding tot automonteur. Tot ongeveer zijn 21ste jaar heeft hij gewerkt in een Peugeot-garage te Hulst. Toen al liefhebber van klassieke boten was het monteursbestaan toch niet echt wat hij zocht.

Om verdere kennis en ervaring op te doen heeft hij achteréénvolgens gewerkt bij Lion Classics te Walsoorden, Vermeulen’s Jachtwerf B.V. te Terneuzen en zelfs nog een tijdje in Amsterdam op de scheepswerf Droog op Water aan het Jollenpad. In Zeeuws-Vlaanderen woonde hij op het skutsje Overtuigd en te Amsterdam kocht hij de zeetjalk Vier Gebroeders om op te wonen. In 2013 begon hij een werfje te Wilnis. Kouyzer Classic Boats werd geboren! Inderdaad met een ‘y’, als knipoog bedoeld naar de oude tijd toen ‘ijzer’ nog vaak met een ‘y’ geschreven werd.

Terug naar Zeeland
Na wat zoeken en navragen konden zij in 2014 een ligplaats in Kamperland krijgen en daar begon hij opnieuw en kon daar een loods met een werkplaats huren. Jesper kreeg het echter steeds drukker, maar mogelijkheden om zijn jachtwerf uit te breiden waren daar niet. Jesper ging dus op zoek naar een grotere loods annex werkplaats. Via een makelaar kreeg hij te horen dat er bij Zand en Grinthandel Van Ouwerkerk B.V. te Middelburg een loods te huur stond. Omdat zijn bedrijf tamelijk snel groeide verkocht hij zijn tjalk en kocht een huis in Nieuw & Sint Joosland.

Hun werk
Jesper en zijn team zijn gespecialiseerd in het ambachtelijke onderhoud en restauratie van klassieke boten. Niet alleen het staal-, ijzer- en klinkwerk doen zij zelf, maar ook het hout- en timmerwerk. Wel bouwt Jesper voor de beroepsvisserij door hemzelf ontworpen vissersbootjes van zeewaterbestendig aluminium. Zij hebben er al vijf gebouwd waaronder één van tien meter lengte met een stuurhutje. Boten tot vijf ton gewicht haalt hij zelf uit het water, maar voor boten tot 70 ton laat hij een mobiele kraan komen.
Jesper: ‘Onze kracht is dat wij een voorliefde voor klassieke boten hebben en werken daarom met passie en vanuit ons hart. Ik heb twee man vast personeel en twee stagiaires, waarvan ik verwacht dat zij ook die passie hebben en niet kijken op een uurtje meer of minder werken’.

Op mijn vraag hoe hij de toekomst voor klassieke boten ziet antwoordde hij het volgende: ‘De groep mensen die passie en liefde hebben voor een klassieke boot blijft ongeveer gelijk. Wel wordt de groep jachtbouwers die klassieke boten op ambachtelijke wijze nog kunnen onderhouden en restaureren helaas steeds kleiner. Voor ons zie ik daarom dus de toekomst met vertrouwen tegemoet’.

Jesper heeft geen Website, maar is te bereiken onder telefoonnummer: 0639-220690 of mailen naar: dhrkouijzer@gmail.com

Tekst: Adrie Koppejan

Afbeelding: Driemaal Nederlands Varend erfgoed, klaar met een onderhoudsbeurt: De oudste nog varende paviljoentjalk Mathilde uit 1873, de zalmschouw KL7 uit 1912 en de Hollandse boot Pagadder uit 1914. Foto: Kouyzer Classic Boats