Nieuws

Historische havenkraan terug in Hendrik-Ido- Ambacht als blikvanger op de Noordkade

HENDRIK-IDO-AMBACHT – De blauwe havenkraan, afkomstig van het voormalige terrein van Arbez Constructie en Service BV (voorheen Arie Rijsdijk-Boss & Zonen), heeft gisterenavond laat een nieuwe plek gekregen aan het plein bij de Noordkade, bij de halte van de waterbus. De kraan is cultuurhistorisch erfgoed en herinnert alles en iedereen die passeert aan de scheepsloperijen en andere maritieme bedrijvigheid in de vorige eeuw langs de oevers van de Noord en de Rietbaan in Hendrik-Ido-Ambacht. Overal aan de Noordkade zijn verwijzingen naar dit scheepvaartverleden: de kraan, de boei, de gebouwen die doen denken aan kajuiten of scheepsbruggen, het natuursteen zoals men op veel kades in Nederland aantreft en het toekomstige waterkunstwerk met daarop de namen van in Ambacht gesloopte schepen.

Elektrisch aangedreven overslagkraan
De blauwe kraan werd in 1963 gemaakt door de Nederlandse Kraanbouw Maatschappij (NKM) uit Utrecht. Deze elektrisch aangedreven draaikraan met een vaste arm (giek) was gemonteerd op een rijdend portaal. Het geheel stond op een kraanbaan, parallel aan de kade. Het is een goed voorbeeld van dit type overslagkraan dat in de omgeving gebruikt is bij de overslag van stukgoed en stortgoed zoals zand en grind. De kraan kon zware goederen hijsen van schip naar oever en andersom, met zowel een haak als een magneet.

“Alsof de machinist net de kraan verlaten had”

De kraan is tot 18 juni 2013 in bedrijf geweest en heeft daarna al die tijd stil gestaan, maar kwam eind 2020 bij de inspectie voor het vaststellen van de cultuurhistorische waarde over “alsof de kraanmachinist net de kraan verlaten had”. De NKM-kraan is in opdracht van de gemeente gerestaureerd en geconserveerd bij de firma Talsma Shipyards in Franeker.

Lees het gehele artikel op de bron: Ambacht.net