Nieuws

Historisch schip lag twee jaar illegaal in Steenwijker haven, maar: ‘Ik had wél toestemming’

Officieel is hij inwoner van Steenwijkerland, maar echt welkom voelt Piet van Schendel zich niet meer. De schipper en eigenaar van het historische binnenvaartschip Disponibel lag twee jaar lang met zijn schip in de haven van Steenwijk, maar moest ruim een maand geleden onder dwang de haven verlaten. Nu ligt hij met zijn schip in de Weerribben: ,,Ik ga waar de wind waait

Op een vrijdagavond, zo’n twee maanden geleden, stormen er ineens drie mannen het dek van binnenvaartschip Disponibel op. Er wordt hard op de deur geklopt en als Piet van Schendel de deur open doet, wordt hij direct aan een kruisverhoor onderworpen door de – naar later blijkt – gemeentelijke handhavers.

,,Wie ik was, wat ik daar deed, of ik mijn identiteit kon aantonen, heel onplezierig allemaal”, zegt Van Schendel. Al gauw blijkt dat er een klacht tegen hem is ingediend, maar bovendien dat hij illegaal daar zou liggen. ,,Onzin”, zegt Van Schendel. ,,Ik lig daar al twee jaar en heb een toezegging van de gemeente.” Geen schriftelijke echter. ,,Het is in de raad besproken destijds en daarna kreeg ik een mondelinge toezegging dat ik daar mocht liggen.”

‘Onduidelijkheid over afspraken’
En daar verschilt de gemeente Steenwijkerland over van mening met de schipper, meldt gemeentewoordvoerder Marcel de Werd. ,,Het schip mocht daar inderdaad tijdelijk liggen van de gemeente”, meldt De Werd. ,,Tussen de gemeente en de eigenaar bestaat onduidelijkheid over de termijn die onderling is afgesproken en of er op de boot werd gewoond. De eigenaar was van mening dat hij permanent een ligplaats mocht innemen. De gemeente ziet dit anders. Dit feit, samen met klachten die we hebben ontvangen over de ingenomen ligplaats van de boot, is reden geweest om de eigenaar te wijzen op de regels en afspraken over ligplaatsen voor woonschepen en te verzoeken het schip te verplaatsen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor