Nieuws

Het blijft buffelen om houten oorlogsschip Hoogeveen in goede staat te houden

Het is een mooi visitekaartje voor de oude rijkswerf. Voormalig oorlogsschip Hr.Ms. Hoogeveen ligt immers pal naast de toegang aan de Weststraat en wordt door elke Texelganger opgemerkt.

Dat Den Helder de belangrijkste marinestad van ons land is, is goed verborgen. Ja, er zijn oorlogsschepen te zien, maar dan dien je wel te weten waar je moet kijken. De meeste bezoekers van de stad zijn echter op doorreis naar waddeneiland Texel en gaan via de Provincialeweg richting Weststraat om de veerpont te bereiken.

Noordzee
Gelukkig ligt langs die route de grijze, houten mijnenveger die van 1956 tot 1996 gevaren heeft in dienst van de Koninklijke Marine. Het schip is gebouwd op de bouwwerf De Noord in Alblasserdam en heeft vooral dienst gedaan op de Noordzee. Na de actieve dienst lag de ex Hr.Ms. Hoogeveen met nog andere houten mijnenvegers in het Natte Dok op zo’n honderd meter van de huidige ligplaats.

De Hoogeveen is nu eigendom van vrijwilligers die zich verenigd hebben in de VVKM, stichting Vrienden van de Koninklijke Marine. Als de verslaggever aan boord stapt van het schip, treft hij een van die mannen. De Nieuwedieper heeft zijn werkzame leven gesleten als marinekok. ,,Ik ben schoon schip aan het maken”, zegt hij terwijl zijn bezem rommel bijeen veegt in een hoek van het dek dat betere dagen gekend heeft.

Lees het uitgebreide artikel op de bron: NHD

Foto: Wikimedia

Of kijk voor meer info op de website van Ex Hr. Ms. Hoogeveen