Buitenland

Hermione blijft tot januari 2023 in het droogdok in de haven van Bayonne

De Hermione, een replica van het 18e eeuwse fregat La Fayette zal meer dan een jaar in een droogdok in Anglet blijven, in de haven van Bayonne. Het schip heeft op enkele plaatsen in de spiegel ernstige schimmels die dringend gerepareerd moeten worden.

De vereniging die deze replica beheert is van plan om terug naar zee te gaan in januari 2023. Oorspronkelijk was dat gepland voor het voorjaar van 2022, maar de bouwdeadline is verlengd omdat het nodig is om een ​​tiental stukken hout te vernieuwen welke door schimmels zijn aangetast. Het schip ligt in een droogdok maar zal open zijn voor het publiek.

Twee soorten schimmels tasten hout aan
Het doel: het vernieuwen van stukken hout op het achterste gewelf van het gebouw, verzwakt door twee soorten schimmels, polypore en lenziet. “De onderzoeken die we hebben uitgevoerd, hebben ons in staat gesteld 90% van het aantal onderdelen en de aard van de te vervangen stukken hout te kennen”, zegt projectmanager Jean-Philippe Houot. “Zo zijn er zes spanten aangetast. En ook het achterste deel van de kiel zal moeten worden vervangen. Om deze delen te bereiken, zal het echter nodig zijn om de boot “uit te kleden”, en een groot deel van de romp te verwijderen.

Deze schimmels hebben zich kunnen ontwikkelen door een gebrek aan ventilatie in dit specifieke gebied. Het doel zal zijn om het probleem van deze onvoldoende geventileerde ruimte op te lossen, zodat in de toekomst geen andere schimmel zich wil vestigen.

Een project van drie miljoen euro
De kosten van het project worden geraamd op drie miljoen euro. Met een economie gebaseerd op toerisme , is de vereniging Hermione – La Fayette die het schip beheert van plan om bezoeken aan de werken uit te breiden. “Om ervoor te zorgen dat we een ander publiek dan Rochefort kunnen hebben, kunnen we ze de vormen van de boot laten zien die gewoonlijk onder water zijn”, zegt Marc de Briançon, vice-voorzitter van de vereniging Hermione – La Fayette . En dan is het altijd interessant om de structuur van het schip te zien, en om de timmerlieden aan het werk te zien.” Sinds half september heeft de boot 16.500 bezoekers getrokken.

De bouw van de Hermione is gestart in 1997 en duurde tot 2014, toen het schip te water werd gelaten. Het originele schip werd in één jaar gebouwd. In 2015 maakte het een reis naar de Verenigde Staten van Amerika.