Nieuws

Help Berthies film over zalmvissers boven water

Hoelang kun je op zoek blijven naar vroeger? Berthie Postma is elf jaar als haar moeder komt te overlijden. Er zijn filmopnamen van haar, maar waar zijn die gebleven? Berthies moeder Bertha Schreuders was de enige dochter van een steenovenbaas en echtgenote van een riviervisser. De film waar zij op moet staan werd tweemaal vertoond, lang geleden alweer, in ‘t Oude Veerhuis van Heerewaarden. Kunstenares Berthie Postma uit Vroomshoop (76) is nog steeds op zoek naar de stem van haar moeder, haar vergeten lichaamsbewegingen.

Uitgebreid zijn de zalmvissers gefilmd… het uitzetten van de zegen (netten) met paarden, opnamen gemaakt van het schokkervissen. Beelden van een al lang verdwenen wereld. Het laat Berthie niet los en ze wil niet rusten voordat zij de film heeft gevonden. Tot die tijd moet ze het doen met haar herinneringen.

Zalmvissers
“Mijn vader, Jaap Sepers, kwam uit een geslacht van zalmvissers. Mijn opa had verschillende ijzeren schokkers. De zalm kreeg het moeilijk toen in 1928 Duitse chemische fabrieken het water met teerafval verontreinigden. De zalmvangst liep met 75 procent terug.” Ook werden in die tijd in toenemende mate de rivieren beteugeld. Bochten gingen eruit en kribben erin, vaargeulen werden uitgediept. De grote binnenvaart werd heer en meester op de rivieren.

Een paar jaar voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, gaan Bertha en Jaap op de Goede Gunst varen, een tot ijzeren schokker omgebouwde botter. “Oktober 1944 moesten ze vanwege oorlogshandelingen stoppen. Het vissersschip werd tot zinken gebracht. Zodat het niet in handen van de Duitsers viel. Na de oorlog werd het weer gelicht.”

Lees het gehele artikel op de bron: Binnnenvaartkrant

Afbeelding: Berthie op de arm van haar moeder Bertha. (foto privéarchief)