Nieuws

‘Groninger Jachthaven Oosterhaven raakt kade hoe dan ook kwijt’

Over drie weken besluit de rechter of de nieuwe pannenkoekenboot terecht een deel van de kade van de jachthaven aan de Oosterhaven krijgt. Maar wat de uitspraak ook gaat zijn, de jachthaven raakt hoe dan ook een deel van haar kade kwijt. Dat zegt de advocaat van de gemeente, namens het stadsbestuur van Groningen. De komst van de nieuwe pannenkoekenboot naar de kade van de Oosterhaven is de inzet van een bikkelharde juridische strijd geworden. De jachthaven en omwonenden zijn het niet eens met het besluit van de gemeente Groningen om de pannenkoekenboot een vaste plek in de Oosterhaven toe te wijzen. Vandaag stonden alle partijen voor de rechtbank.

Slachtoffer van deal
De kade in de Oosterhaven wordt nu nog gebruikt door de jachthaven. Zij hebben een contract voor dertig jaar. De kade is naar eigen zeggen over de volle lengte nodig voor het ontvangen van grotere schepen. De gemeente heeft echter besloten dat een deel van de kade langdurig gebruikt mag worden door het nieuwe pannenkoekschip. Omwonenden en de exploitant van de Oosterhaven hebben de bestuursrechter vandaag gevraagd dat besluit terug te draaien. Een eerdere zaak bij de kortgedingrechter werd door de omwonenden en exploitant verloren.

De omwonenden en jachthaven voelen zich slachtoffer van een deal tussen de gemeente Groningen en de exploitanten van het pannenkoekschip. De gemeente heeft het huidige schip in het Schuitendiep opgekocht, met de afspraak dat de exploitanten af zouden zien van procedures tegen de Kattenbrug. Ook werd afgesproken dat het schip zou worden gesloopt en vervangen voor een nieuwe boot. Een nieuw pannenkoekschip ligt al geruime tijd buiten de binnenstad te wachten op een nieuwe ligplaats.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord

Afbeelding: het nieuwe Pannenkoekschip, foto gemeente Groningen