Nieuws

Grenzeloos naar Oost-Friesland: bezoek het Scheepstreffen in Leer

EOC
FVEN

De museumhaven Schippers Klottje Leer nodigt ook Nederlandse schepen uit om naar hun scheepstreffen te komen van 18 tot en met 20 augustus in Leer. Iedere twee jaar organiseert deze vereniging een treffen van traditionele schepen uit Duitsland en Nederland. Dit jaar worden zo’n 70 historische schepen uit Duitsland, Nederland en Zwitserland verwacht.

Grenzeloos voeren de schepen over zee, rivieren en kanalen en bezochten ze de havens aan de kust. Vandaag bewaren ze de schepen door liefdevolle verzorging en onderhoud, als ambassadeurs van een lang vervlogen tijd.

Schipper Klottje Leer is een kleine museumhaven waar verschillende traditionele schepen hun thuishaven hebben gevonden, midden in de oude stad. Deze oude handelshaven is goed bereikbaar via Dollard, Eems en Leda. bezoek onze mooie oude stad gelegen aan de haven, de museumhaven aan de oude weefplaats met aanlegmogelijkheden min het hart van de stad Leer.

Als onderdeel van het evenement: de Scheepsdoop “Vrouwe Teuntje”
De Nederlandse rivierklipper ‘Vrouwe Teuntje’ is echt maritiem erfgoed en heeft nu na vijf naamsveranderingen in haar geschiedenis de oorspronkelijke naam uit 1897 Vrouwe Teuntje terug gekregen. Het schip werd in 1897 gebouwd als een van de eerste ijzeren vrachtschepen met een laadvermogen van 40 ton; in die tijd nog zonder aandrijfmotor. Vrouwe Teuntje is een kottergetuigd vrachtschip dat later werd aangevuld met een voortstuwingsmotor.

Vrouwe Teuntje vervoerde landbouwproducten, visserijproducten, bouwmaterialen en brandstoffen in Nederland, België, Friesland en tot aan de Weser en Elbe. Vrouve Teuntje is een van de kleinste in zijn soort en de laatst overgebleven rivierklipper van deze afmetingen. Het is dus echt uniek in zijn soort. Het schip verkeert in de originele staat van 1897. Alleen ter gelegenheid van de motorisering zijn er aanpassingen aan de romp gedaan door het plaatsen van een schroeftunnel. Het uiterlijk van het 19e-eeuwse vrachtschip is ook na de motorisering bewaard gebleven. Behalve het gedeelte achter de roef (kapiteinshut) heeft het dek nog zijn originele traanplaat. Ook de tuigage is in originele staat bewaard gebleven. Het schip is sinds 2021 weer gerestaureerd onderweg.

Historische schepen uit alle landen zijn van harte uitgenodigd, met hun bemanningen in Leer van 18 tot en met 20 augustus.

Voor meer info: Schipperklottje.de

Of via de mail: kontakt@schipperklottje.de