Nieuws

Geschiedenis van de TX11, van viskotter tot Amerikaans Sailtrainingship

Van een Texelse viskotter tot een Amerikaans Sailtrainingship, het is een bijzondere weg geweest voor dit schip. Het schip onderging verschillende refits en een grote aanvaring, maar is still going strong in de Verenigde Staten. Het had inmiddels meer dan 10 eigenaren.

De Texel 11

Op de werf De Vooruitgang te Gouwsluis, Alphen aan den Rijn, werd een Noordzeevistrawler gebouwd voor de Nederlandse eigenaren Gebr. Vlaming & L. Bremer van Texel. Ze werd in 1947 te water gelaten onder de naam Deo Volente I met het vlootnummer TX 11. Haar voornaam, Deo Volente I, wat God wil, impliceert dat de vissers die haar bezaten hoogstwaarschijnlijk Nederlandse hervormde christenen waren.

Het schip heeft meer dan 30 jaar lang met verschillende eigenaren over de visgronden van de Noord-Atlantische Oceaan gesleept. Gedurende deze tijd viste ze onder andere namen zoals Pieter Andre, visserij nummer HD35 eind jaren 60 (eigenaar L.R. de Boer noemde haar naar zijn twee zonen). Onder eigenaren W. & J. Van der Veen heette ze begin jaren 70 Willem Senior, de WR 235.

De Eenhoorn van Pieter en Agnes Kaptein

Toen haar visdagen voorbij waren, werd ze aangekocht door een Nederlandse schipper en zijn vrouw, Pieter en Agnes Kaptein uit Hoorn. In 1979 was ze omgebouwd tot zeilschip en omgedoopt tot Eenhoorn. De Eenhoorn kwam voor in het wapen van hu thuishaven Hoorn. Als Eenhoorn voer ze tot 1986 op de Middellandse Zee. Eenhoorn werd toen verkocht aan de heer Morris Henson die het schip in Jersey registreerde onder de verengelste naam Unicorn. Haar romp was zwart geverfd, met behoud van de witte rails en verstaging-strips. Onder de Britse vlag voer Henson Unicorn uit de West-Indische, Caribische en Spaanse kust als charterschip en schatzoeker.

De vroege jaren 90 brachten een nieuwe richting voor Unicorn. Curtis en Lettie Ciszek, een Amerikaans echtpaar uit Bainbridge Island, Washington kochten het schip van de noodlijdende Henson. Na een refit zeilden ze de Unicorn met hun vier kinderen en een bemanning naar Grenada, waar ze vanuit Secret Harbour charterde.

In 1995, op weg naar haar tweede Chesapeake Bay Schooner Race, kwam Unicorn in aanvaring met de zeegaande chemicaliëntanker Chilibar. Ze werd naar Norfolk gesleept door de zeilende sleepboot Tugantine Norfolk Rebel. De geschatte reparaties aan de romp waren hoger dan de verzekerde waarde en de schoener stond hierop weer te koop.

Het werd gekocht door een Canadees stel dat een eigen droom had en zo werd de Unicorn omgebouwd tot een Canadees gecertificeerd zeiltrainingsvaartuig. Onder het eigendom en beheer van kapitein Prothero onderging het schip een herinrichting van de romp, het tuig en het vermogen en in 1997 werd het gedoopt met een nieuwe naam, True North of Toronto.

True North Ship Info

True North bood honderden cursisten van alle leeftijden de mogelijkheid om de Great Lakes, de oostkust van Noord-Amerika en het Caribisch gebied te bevaren. Het was in deze tijd dat het schip lid werd van de American Sail Training Association en begon te verschijnen met de ASTA-vloot op havenfestivals in de Great Lakes.

In de herfst van 1999 werd True North overgenomen door Dawn en Jonathan (Jay) Santamaria uit Hunterdon County, New Jersey. Dawn en Jay promootten samen met hun vier dochters en hun schoener enthousiast het behoud van het traditionele maritieme leven door middel van zeiltraining, tallship-festivals en betrokkenheid van de gemeenschap. In december 2003 werd een refit van boeg naar achtersteven voltooid. Hierna kreeg ze haar oorspronkelijke schoenernaam Unicorn weer terug.

In de zomer van 2005 kreeg Unicorn een Jones Act Waiver om een ​​in de Verenigde Staten geregistreerd vaartuig te worden. Sindsdien heeft ze met trots de Stars and Stripes van haar achtersteven gevlogen. In datzelfde jaar richtte mede-eigenaar Dawn Santamaria Sisters Under Sail op, een leiderschapsprogramma zonder winstoogmerk voor tienermeisjes en -vrouwen.

Sisters Under Sail
Sisters Under Sail en haar volledig vrouwelijke professionele bemanning charterden elke zomer Unicorn, zeilend op New England, Canadian Maritimes en de Grote Meren tot 2014, toen Sisters Under Sail overstapte naar andere schepen. Dawn en Jay Santamaria, terwijl hun jongste dochter zich voorbereidde op de universiteit, zetten in 2014 met tegenzin hun geliefde Eenhoorn te koop. bijna een jaar gebleven.

In juli 2016 begon True North of Windsor LLC met onderhandelingen om Unicorn een nieuwe missie te geven. Dawn en Jay Santamaria keurden hun plannen goed en stuurden met tegenzin hun “vijfde dochter” op een ander avontuur. Jason Labenne van True North of Windsor LLC wer op 1 september 2016 eigenaar van Unicorn en begon haar in oktober van dat jaar naar Virginia te zeilen.

Op 4 augustus 2019 werd de Coast Guard Heritage Crew aangesteld om het schip te beheren. Ze werd op 22 september 2019 omgedoopt tot haar nieuwe missie als de USRC JEFFERSON en wordt opnieuw ingericht, haar dekken hersteld en systemen bijgewerkt om te voldoen aan de behoeften van gasten in haar nieuwe rol als haar nieuwe rol als Sailing School Vessel. Deze in Nederland gebouwde schoonheid, rijk aan geschiedenis, is sterk en heeft een geheel eigen ziel. Ze zal binnenkort opnieuw uitvaren met een nieuwe passie, missie en een boodschap van hoop.

Lees het gehele artikel op de bron: USRC Jefferson

Afbeelding: de Unicorn in 2016 op Chesapeake Bay onder Amerikaanse vlag