Nieuws

Fonteinkruid: de actuele situatie

Iedereen heeft er weleens van gehoord: fonteinkruid. Zodra het kwik stijgt, steekt deze waterplant de kop op in bepaalde vaargebieden in Nederland. Fonteinkruid zorgt voor veel hinder en het kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Toch, als je je reis goed voorbereidt kun je prima in deze gebieden zeilen. Het enige wat je hoeft te doen is om de velden heen gaan, net als je doet bij de zandbakken op het Wad. Jeen de Leur, coördinator maaien waterplanten IJmeer/Markermeer, vertelt ‘Zeilen’ meer over de situatie van het fonteinkruid anno juni 2023.

Al vele jaren zijn de randmeren, het IJmeer, Markermeer en Gouwzee de wateren waar het fonteinkruid zich bevindt. De geleerden zijn het niet eens over waarom de waterplant in bepaalde gebieden groeit. Wat we wel weten, is dat het geen exoot is zoals vaak wordt gedacht.

Hoe is de actuele stand rondom deze waterplant?
“De groei loopt momenteel achter ten opzichte van vorig jaar”, vertelt Jeen. “Dat heeft te maken met het slechte voorjaar. Maar die groei wordt nu weer ingehaald met warme en zonnige weer van de afgelopen tijd en met het mooie weer dat eraan zit te komen. De situatie van niet valt niet te vergelijken met voorgaande jaren. Het verschilt per seizoen hoe de groei van de waterplant verloopt, want dat hangt af van veel wisselende factoren.”

Web app over de huidige situatie
“Sinds 2022 bestaat de web app Waterplanten.nu. In de app vind je waarnemingen die vanuit de lucht zijn gedaan, maar ook vanaf het water door onder andere de watersporters zelf. Elke nacht wordt de app bijgewerkt, dus het beeld dat je van het vaargebied krijgt is heel actueel. Je kunt ook bekijken wanneer en waar is gemaaid. Op deze manier kun je je dus goed voorbereiden waar je veilig en zonder overlast kunt varen.”
Klik hier om naar de web app toe te gaan.

Lees het gehele artikel op de bron:Zeilen