FVEN nieuws

European Maritime Heritage erkende organisatie van de CCR

European Maritime Heritage (EMH) is door de Centrale Commissie Rijnvaart aangewezen als erkende organisatie. Dat wil zeggen dat EMH als toehoorder aanwezig kan zijn bij overleggen over de eisen aan binnenvaartschepen. De FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland) is partner van European Maritime Heritage en zit zo weer dichter bij de regelbedenkers.

Tijdens de overleggen worden voorstellen voor nieuwe regels, problemen met bestaande regels, overgangstermijnen maar ook afwijkingen en ongevallen besproken. Zij gaan dus de hele binnenvaartvloot aan. De deelnemers zijn Europese overheidsdelegaties en de toehoorders zijn Europese belangenorganisaties.

Tot nu toe kon alleen op een ad hoc basis invloed uitgeoefenend worden. Zo was de BBZ, onder meer onder de paraplu van EMH, de stuwende kracht achter de speciale benadering voor historische schepen, de speciale aanpak voor zeilschepen en de belangrijke verlichtingen voor kleine pasagiersschepen. Met de nieuwe status van EMH heeft de BBZ gestructureerder toegang tot de overleggen in Straatsburg. Samen met behoudsorganisaties in Nederland (aangesloten bij het FVEN) en Europa wordt de EMH positie bepaald.

Ook de LVBHB is vertegenwoordigd bij de overleggen van de CRR. Zij zijn aangesloten middels European Boating Association welke ook een door de CRR erkende organisatie is.