Nieuws

Een kanon door het raam in Kaap Skil

In Oudeschild was maandag een bijzonder schouwspel te zien toen een kanon door de voorgevel van museum Kaap Skil werd gehesen. Het 1370 kilo wegende gevaarte is het eerste object van de nieuwe tentoonstelling op de bovenverdieping van het museum.

Texelse duikers vonden het bronzen kanon in de Waddenzee bij het wrak dat bekend staat als BZN3. Vermoed wordt dat dit het VOC-schip De Rob is dat in 1640 op de Reede van Texel is vergaan. Het kanon dateert in ieder geval uit 1638 en is voorzien van het embleem van de Admiraliteit.

Het bakbeest moest door Stephan Hin met de verreiker naar binnen worden getakeld. Toevallig was het raam waar het doorheen moest toch al kapot. Dat kon na afloop van de klus meteen worden vervangen.

Nu de verreiker er toch was, kon die ook de laatste vitrines van de bovenverdieping takelen. Deze ruimte is de afgelopen tijd leeggehaald om plaats te maken voor de nieuwe expositie die nog voor de zomer geopend wordt. Daarbij is te zien waar de schepen vanaf de Texelse Reede naartoe voeren om in alle vier de windstreken handel te drijven.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Afbeelding: © Foto Kaap Skil