Archeologie, Musea en Behoud

Nieuwe gastschepen bij Maritiem Museum

In het Maritiem Museum in Rotterdam zijn er naast steeds wisselende gastschepen de komende tijd twee bijzondere gastschepen te zien: het woonschip de Robbedoes en de parlevinker ‘Time is Money’.

Van 12 t/m 25 april: Robbedoes woonschip en varend B&B
In 2015 is dit voormalige vrachtschip, een Kempenaar uit 1960, verbouwd tot een bijzonder woonboot. In 2016 zelfs verkozen tot woonboot van het jaar. Dit is dan ook niet verwonderlijk gezien de smaakvolle inrichting van het schip. Over elk detail is nagedacht, en daardoor is de ultieme waterwoonbeleving ontstaan: een modern woonschip waarmee je de Europese wateren kunt bevaren. Het schip is onder andere ingekort en de stukken scheepshuid die over bleven doen nu binnenshuis dienst als room divider. Dat is een van de vele voorbeelden hoe met respect voor het origineel de eigenaars hun eigen ontwerp hebben laten bouwen. Bij de vaste ligplaats in Amersfoort kan je ook als gast aan bord blijven slapen, want de roef is nu een prachtig ingerichte Bed & Breakfast. Daarnaast heeft het schip ook gediend als locatie voor de Tv-serie Oogappels. Stap aan boord en laat je rondleiden door eigenaresse Anneke.

Van 12 april t/m 5 september; parlevinker ‘Time is Money’
Deze varende supermarkt uit 1962 is een begrip bij de Nederlandse binnenvaart en het summum van de parlevinkercultuur in Nederland. Vroeger deed de schippers en schippersvrouwen hun boodschappen vanaf hun eigen schip, want om het schip stil te leggen voor boodschappen, daa was er geen tijd voor. Boodschappen doen bij de parlevinker, de varende kruidenier, was veel sneller want het schip kwam gewoon bij het binnenvaartschip langszij. Eigenaar Wim van Hooren is een bekende in het schipperswereldje, hij vaart al 45 jaar rond met zijn parlevinker, eerst als supermarkteigenaar en sinds 2008 struint hij de Nederlandse wateren en nautische evenementen af. Time is Money is een oude bekende bij het museum, want van 2008 t/m 2012 lag het schip ook hier bij het museum.

Parlevinkers bestaan sinds ca 1930 en zijn kleine levensmiddelenwinkeltjes op het water. Het handelsgebied van de parlevinkers ligt voornamelijk rondom sluizen waar schepen moeten wachten om geschut te worden. Daardoor is er tijd om hen van levensmiddelen te voorzien. Ze verkopen hoofdzakelijk brood, groente, klompen en handschoenen, vanuit een bootje dat met roei¬spanen wordt voortbewogen. Later worden de roeispanen vervangen door een motor. De ‘Time is Money’ is zo’n gemotoriseerde parlevinker. Het assortiment is dan inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige kleine ‘supermarkt te water’. Sinds 2008 is het beroep parlevinker door de modernisering uitgestorven.

En van 22 april tot en met 8 mei komt zeesleper de Hudson als gastschip in het Maritiem Museum, zie ook dit artikel in de Scheepspost

Kijk hier voor meer info

Afbeelding: de Robbedoes en de ‘Time is Money’ in Rotterdam, © Robbedoes