Nieuws

De laatste Thames Barges haasten zich om de Britse maritieme geschiedenis te redden

EOC
FVEN

De Washington Post besteedt uitgebreid aandacht aan de Thames Sailing Barge Match:
Eén van de oudste zeilraces ter wereld is de America’s Cup. Direct erachter is de Thames Sailing Barge Match. De deelnemers aan de America’s Cup racen met $10 miljoen draagvleugelboten uit het ruimtetijdperk die zo snel zijn dat hun bemanning een helm moet dragen. De Thames-barges zijn als 100 jaar oude ‘badkuipen met zeilen’, volgens bemanningsleden die tijdens de race thee drinken.

De binnenvaartschippers zijn op hun eigen manier zeer competitief, maar hun race gaat nu grotendeels over het behoud van de Britse traditie, herinnerend aan een tijd waarin duizenden van deze vaartuigen de rivier de Thames bevoeren en vracht vervoerden – kolen, gerst, afval – onder roodokerkleurige zeilen.

Op een klamme zaterdag deze maand verschenen acht van hen in de vroege ochtendnevel, geesten uit het maritieme verleden – maar echt. Enkele schippers van de binnenvaartschepen startten hun hulpdiesels op om zich naar de startlijn te haasten, vier mijl stroomafwaarts. Anderen, die geen motor hadden, zeilden voort.

Vrachtschepen
Ze waren ontworpen om enorme ladingen in hun ruimen te vervoeren, op en neer over de Theems en de nabijgelegen rivieren en estuaria, in diep of ondiep water, onderhevig aan beruchte getijden en wisselende wind. Met hun platbodem rompen, gestabiliseerd door zijzwaarden in plaats van een kiel, konden de schepen bij eb gemakkelijk in de modder aan de kust worden neergezet om te laden of te lossen.

Terwijl ze “in de handel” waren, sleepten ze baksteen, cement, hout, zand, kolen, graan en buskruit. Ze brachten gerst naar de Londense brouwers en tarwe naar de bakkers. Toen het transport van de stad werd gedomineerd door paard en wagen, brachten de schuiten stro aan en haalden mest weg – in wat bekend stond als “hooi op, mest neer” handel. “Het waren praktische boten, slim, geschikt voor hun taak”, zegt Richard Walsh, 80, een voormalige eigenaar van het schip Wyvenhoe, die op de wedstrijddag als gast aan boord was. Hij wees op de ingenieuze tuigage waardoor ze tot de grootste zeilschepen ter wereld behoren die kunnen worden bestuurd door een bemanning van twee – of, zoals de overlevering zegt, “een man, een jongen en een hond”, hoewel velen man en vrouw teams waren.

De Thames Sailing Barge Match bestaat al sinds 1863 – met pauzes voor economische recessies en wereldoorlogen. Het begon met een binnenschipeigenaar genaamd Henry Dodd, die zijn fortuin verdiende met het vervoeren van afval – en waarschijnlijk het personage Noddy Boffin van Charles Dickens, de rijke Londense ‘Golden Dustman’, inspireerde in de roman ‘Our Mutual Friend’.

Lees het uitgebreide artikel met veel foto’s en video op de bron: Washington Post

Kijk hier op de website van de Thames Sailing Match