Duurzaamheid

Clean up on Tour maakt Nederlandse wateren schoon

EOC
FVEN

Clean up on Tour, een initiatief van het Watersportverbond en Allianz, om met SUP’s door Nederland te trekken en zoveel mogelijk vuil uit het water te halen, begint aan haar derde seizoen.

De eerste stop is Almere. Op nationale opschoondag op 23 maart, kan je daar op een SUP stappen en gedurende een tocht van twee uur alles uit het water vissen wat je tegenkomt en er niet hoort. Deelname is gratis en al het materiaal wordt beschikbaar gesteld. Per groep is plek voor 16 personen die minimaal 18 jaar dienen te zijn. Heb je nog nooit op een SUP gestaan? Geen probleem. Een ervaren SUP instructeur leert je de eerste kneepjes van het vak aan wal en geeft tips en adviezen onderweg. De afgelopen twee jaar werd respectievelijk 1.663 kg en 2.700 kg uit het water gevist.

Voor iedereen toegankelijk

Olympisch kampioen windsurfen in Tokio, Kiran Badloe, is ambassadeur van Clean up on Tour. ‘Dit is echt een super manier om bewustzijn te creëren over het schoonhouden van onze wateren in Nederland. En over duurzaamheid in het algemeen. Je wilt niet weten wat we allemaal in het water tegenkomen: van winkelkarren, fietsen en banden tot blikjes en plastic tassen. Het is echt een heel sympathiek initiatief dat gratis toegankelijk is voor iedereen ouder dan 18 jaar. Je bent én actief bezig, bent lekker op het water én maakt de wereld een beetje schoner.’

Winnaar met het meeste afval

Er zit ook een competitief element aan Clean Up on Tour. Aan het einde van elke tour wordt de totale hoeveelheid afval gewogen. Zo ontstaat er een ranking van het totaal opgehaalde afval per locatie per team. Aan het einde van het seizoen, tijdens de World Clean Up Day op 20 september 2024, wordt de afsluitende Clean up on Tour gehouden. Dan wordt symbolisch het winnende team dat het meeste afval heeft opgehaald, bekend gemaakt.
Arno van Gerven, directeur Watersportverbond: ‘Het is ongelofelijk wat het teweeg brengt als je suppend door de omgeving vuil uit het water haalt. Duimpjes, gejuich en geklap vanaf de kant. Dat is het doel van Clean up on Tour, bewustzijn creëren over het afval om ons heen en daar beter mee om te gaan. En natuurlijk kennismaken met deze laagdrempelige watersport!’

Bedrijfsuitje

Clean up on Tour: dé manier om het water in jouw gemeente schoon te maken én een leuk bedrijfsuitje
Gemeenten die op een ludieke manier hun wateren willen schoonmaken, kunnen Clean up on Tour inzetten, als team-building uitje voor bedrijven en organisaties. De organisatie komt dan met al het materiaal en zoekt een water in de buurt dat zich leent voor de schoonmaak.

Data en locatie

Op de website van cleanupontour worden alle data en locaties van Clean Up on Tour bijgehouden en aangevuld, en kan je je inschrijven. Ook worden deze kenbaar gemaakt op de socials van het Watersportverbond.