Nieuws

Tekenaar en schipper Dolf Siere brengt eigen bordspel uit

EOC
FVEN

Striptekenaar en grafisch ontwerper Dolf Siere uit Harlingen heeft het bordspel Slag in de Rondte geüpdated. De naam verwijst naar de jaarlijkse zeilwedstrijd van charterschepen op de Waddenzee en daar lijkt het spel ook op.

De Slag in de Rondte is de laatste en vaak zwaarste zeilrace van het seizoen, die op het wad wordt gevaren. Zes havens in een zelfgekozen volgorde, zonder motorgebruik. Niet alleen Vlie, West en Nes, de havens aan de diepe geulen, maar ook haventjes waarvoor je vertrouwd moet zijn met de getijden: De Cocksdorp, Schiermonnikoog en Noordpolderzijl. De ‘Slag’ is een race voor ervaren waddenschippers, die dag en nacht doorzeilend als eerste willen terugkeren in start- en finishhaven Harlingen.

Dolf Siere, grafisch vormgever van beroep, die de race zelf meermaals meevoer, maakte er met zijn kinderen een bordspel over. Elke speler kiest een schip en om de beurt vertrekken ze uit de haven van Harlingen. Iedereen kiest zijn eigen route en maakt daarbij slim gebruik van wind en getij. Er is een windpijl die de windrichting aangeeft en een zandloper vertelt of het eb of vloed is. Afhankelijk van wind- en stroomrichting wordt met een, twee of drie dobbelstenen gegooid; wie 3 of 8 gooit mag de windrichting veranderen. Of het eb of vloed is, wordt bepaald door een zandloper, die er vijf minuten over doet om leeg te lopen – of vol, het is maar hoe je het bekijkt. Met houten vlaggetjes kunnen de schippers laten zien welke havens ze al hebben aangedaan. Voor de snelste zeilers blijft de uitkomst niettemin lang ongewis: stroom en wind kunnen onverwacht lang tegenzitten, en tot overmaat van ramp kan een concurrent ook nog een zeehond op je pad leggen, waardoor je niet verder kunt op de ingeslagen weg.

Het bordspel wordt gespeeld met twee tot vijf schippers van zeven jaar of ouder en duurt ongeveer een half uur. Siere bedacht en tekende het spel zelf. ‘Er is intussen een bescheiden schare fans om het spel heen ontstaan. Er zijn er al zo’n 2000 verkocht. Het spreekt de varende mens in Nederland aan.’

Het spel kost 34,95 euro en is onder meer verkrijgbaar in de webwinkel van de Harlingse scheepsbenodigdhedenwinkel Hoac Marine (www.hoacmarine.nl). ‘Maar het is ook in veel winkels in het land te koop.’

Lees meer op de bronnen: Spiegel der Zeilvaart en Schuttevaer.nl (alleen voor abonnees)