Nieuws

Beroemde houten schoener moet toeristen trekken in Youghal, Ierland

De stad Youghal in Oost-Cork streeft ernaar een beroemde schoener die historische banden heeft met de stad te installeren als een permanente toeristische attractie. De verwachting is dat het schip jaarlijks 50.000 toeristen naar het stadje trekt.

De Youghal Business Alliance-groep heeft hiervoor een comité opgericht, met onder meer zakelijke, erfgoed- en nautische belangen, dat bezig gaat met de aankoop van de Kathleen and May en het ’thuis’ brengen vanuit Engeland. De campagne zal naar schatting € 2 miljoen kosten om te slagen.

De Kathleen and May is de laatste houten driemaster die nog operationeel is uit het Britse zeehandelstijdperk en behoort tot de ongeveer 200 schepen die zijn opgenomen in de National Historic Fleet van Groot-Brittannië, naast schatten als de Cutty Sark en de Mary Rose.

De Kathleen and May in Youghal voor kolen

Het schip is gebouwd in Wales in 1900 en ontworpen om tot 226 ton vracht te vervoeren, het heette oorspronkelijk de Lizzie May, naar de dochters van de eerste eigenaar John Coppack. De Youghal-kolenhandelaar Martin J Fleming kocht het in 1908 en hernoemde het naar zijn eigen twee dochters, voordat hij het in 1931 verkocht aan Devon Captain Tommy Jewell. Bijna 60 jaar lang voer het schip tussen Youghal en de kanaalhavens van Groot-Brittannië, waardoor een band ontstond met de stad Cork die handel, werkgelegenheid, avontuur en romantiek overstijgt.

Restauratie
Pogingen van de hertog van Edinburgh om het verwaarloosde schip in 1972 te restaureren mislukten toen zijn Maritime Trust er niet in slaagde £ 2 miljoen aan loterijfinanciering te verwerven. In 1998 ontdekte Steve Clarke, een transportondernemer uit Devon, de boot in diep verval in St Katherine’s Dock, Londen. De heer Clarke heeft het vaartuig volledig tegen enorme kosten gerestaureerd en verdiende daarbij een OBE voor zijn bijdrage aan de maritieme industrie.

Het schip zeilde in 2003 opnieuw Youghal binnen en kreeg een uitbundige ontvangst, maar de daaropvolgende bezoeken werden te duur vanwege de verzekeringskosten bij het binnenvaren van de Ierse wateren in 2008.

Het schip heeft de afgelopen jaren als toeristische, conferentie- en sociale voorziening in Liverpool doorgebracht, afgewisseld met uitstapjes naar verschillende maritieme festivals en verschillende filmoptredens. Het ligt momenteel aangemeerd voor kleine reparaties in de haven van Gloucester.

Ger Flanagan, voorzitter van de Youghal Business Alliance, zegt dat de overeenkomst met de eigenaren van het schip is dat “het voor onbepaalde tijd in Youghal zal blijven liggen als een toeristische attractie” en niet naar zee zal worden gebracht.

Toeristische trekpleister
Voorlopig onderzoek suggereert dat het schip jaarlijks tot 50.000 bezoekers naar de stad zou trekken. “Het is een groot project op verschillende fronten en er gebeurt veel werk achter de schermen”, zegt de heer Flanagan, eraan toevoegend dat “onderzoek en haalbaarheidss tudies rond het project gaande zijn”.

Lees het gehele artikel op de bron: Irish Examiner

Afbeelding: De Kathleen en May verlaten Youghal na een eerder kort bezoek. Foto: John Hennessy