Nieuws

Bemanning motorloze Tres Hombres tilt op ouderwetse wijze 35 ton eikenhout op Helderse kade

,,Jongens, ruim die tafel op. We moeten op de foto.” De bemanning van de Tres Hombres denkt na een zware ochtend sjouwen eindelijk een moment van rust te pakken. Even tijd voor een kop koffie en een boterham. Maar als kapitein Andreas Lackner iets vraagt, doen ze dat zonder gemopper.35 ton eikenhout heeft de Tres Hombres meegenomen van het Deense eiland Bornholm. Stuk voor stuk moet de bemanning de planken van driehonderd kilo aan wal tillen. ,,In Bornholm was dat hout nodig voor de bouw van een schip”, zegt Lackner. ,,Het ging om een grote replica van zo’n dertig meter hoog. Dat plan werd alleen afgeblazen, waardoor ze met al het materiaal bleven zitten. Een groot deel van het hout was al op maat gezaagd. Dat konden wij heel goed gebruiken.”

Een deel van het hout gaat richting Het Nieuwe Diep, ter hoogte van de firma Teerenstra. ,,Daar worden drie houten schepen van vrienden van ons opgeknapt. Een deel gaat naar botterwerven en de Bataviawerf in Lelystad. De rest kan in de verkoop. Dit is ten slotte ons werk en we hebben er ook in geïnvesteerd.” Aan het eikenhout van Bornholm zit een speciaal tintje, vertelt Lackner. ,,Vroeger, echt heel lang geleden, gaf de koning van Nederland opdracht om daar een bos te planten. Als de bomen dan volgroeid waren, kreeg hij een seintje dat het tijd was om te kappen. Dan lieten ze het eikenhout naar Nederland vervoeren.”

Rum, koffie en cacao
De Tres Hombres is het enige vrachtschip in de wereld zonder motor. Alles gaat nog op de ouderwetse manier. In het bergruim tillen bemanningsleden, mannen en vrouwen, de dikke, houten planken omhoog. Daar worden ze door hun collega’s overgenomen en aan wal getild. De Tres Hombres zeilt ieder jaar de Atlantische Oceaan over om rum en koffie te verschepen. Maar ook cacao. Lackner loopt richting een opslaghut om twee chocoladerepen te pakken. ,,Deze zijn voor jullie. Wij leveren de cacao aan en in Amsterdam maken ze er fairtrade-chocolade van.”- Het omhulsel van de reep verraadt dat de chocolade van biologische criallabonen uit Colombia is gemaakt.

Lees het gehele artikel met meerdere foto’s op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: de Tres Hombres onder zeil, wikimedia