FVEN nieuws

BBZ, FVEN en HISWA/Recron roepen op om compensatiebedrag snel uit te keren

Er is nog geen cent uitgekeerd van de €15 miljoen die een half jaar geleden door de minister van OC&W is toegezegd aan het varend erfgoed. Dit bedrag is bedoeld als compensatie voor de coronamaatregelen die de vloot hard treffen. Het is bestemd voor zowel de commerciële chartervaart, als de ideële chartervaart van de behoudsorganisaties. De Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ), de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) en Hiswa/Recron roepen minister en staatssecretaris op om snel duidelijk te maken wanneer de toegezegde hulp komt.

Juridische kleilagen
De compensatietoezegging is direct na de ministerraad van 28 augustus 2020 gedaan. Door bureaucratische argumenten (gelijkheidsbeginsel staatssteun en angst voor jurisprudentie), heeft er nog steeds geen uitbetaling plaatsgevonden en is er nog geen zicht op wanneer dat zal gebeuren. BBZ, FVEN en HISWA/Recron zijn gezamenlijk in gesprek met ambtenaren van EZ, maar komen niet door de juridische kleilagen heen.

Lasten lopen door
De zoektocht naar oplossingen duurt veel te lang. Zes maanden wordt er nu gepraat en gerekend over hoe het toegezegde geld bij de noodlijdende schippers terecht kan komen. Voor alsnog is er geen cent uitgekeerd. De lasten van de schepen lopen door, gereserveerde charterreizen zijn afgezegd, werfbeurten en noodzakelijke onderhoud worden uitgesteld, het personeel verdwijnt.

Wanhopige schippers sturen brieven naar ministers, kamerleden, bankdirecties en doen er alles aan ook de pers te mobiliseren. Maar resultaat blijft uit. Snelheid is nu van het grootste belang. Voorkomen moet worden dat het voor veel schippers mosterd na de maaltijd wordt.

Foto: Regina van Raalte